Wykonanie
Zawsze zastanawiałam się co to ta polenta i nigdy nie miałam czasu sprawdzić. Wydawało mi się, że to coś skomplikowanego – a tu proszę niespodzianka! To po prostu gotowana
kasza kukurydziana. Dziś sprawdziłam organoleptycznie co toDzięki książce Gordona Ramssay`a „Kuchnie Świata”.
Składniki :200 g
kaszy kukurydzianej,1,2 l
wody,
sól,
pieprz czarny,2 łyżki stołowe
oliwy z oliwek,500 g mieszanki
grzybów, oczyszczonych,4 ząbki
czosnku obrane i posiekane,25 g
masła,kilka gałązek
oregano,2-3 łyżki
sera (w oryginale pecorino).Wykonanie :W pierwszej kolejności należy przygotować polentę. Wlać
wodę do rondla średniej wielkości, posolić i zagotować. Utrzepując, wsypać
kaszę kukurydzianą niewielkim strumieniem. Mieszać, aż
kasza zgęstnieje i wchłonie całą
wodę. Kiedy polenta będzie gotowa, zestawić ją z ognia, doprawić
solą i
pieprzem, przełożyć na blachę do pieczenia. Nożem o szerokim ostrzu rozprowadzić polentę na blasze na grubość 2 cm. Zostawić do ostygnięcia i zestalenia około 30 minut.Duże
grzyby przekroić na pół. Na mocny ogień wstawić patelnię, kiedy będzie gorąca wlać
oliwę z oliwek, wrzucić
grzyby i smażyć, aż zaczną się lekko rumienić. Wmieszać
czosnek,
masło i
sól,
pieprz oraz połowę listków
oregano. Kontynuować smażenie, aż cały sok z
grzybów wyparuje. Zestawić patelnię z ognia i utrzymywać
grzyby ciepłe.Na średni ogień wstawić patelnię grillową. Pokroić polentę w kwadraty. Oprószyć je lekko
mąką, a patelnię natłuścić
oliwą. Porcje polenty smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Podsmażone porcje polenty wstawić do piekarnika by nie ostygły.Grillowaną polentę podawać na ogrzanych talerzach. Na wierzch nałożyc porcję
grzybów. Posypać
serem oraz pozostałymi listkami
oregano. Podawać od razu