Wykonanie

Ilekroć przygotowuję małe przyjęcie dla znajomych zawsze zastanawiam się jak skomponować menu aby potrawy nie były zbyt problematyczne w przygotowaniu, dobrze smakowały i oczywiście były równie praktyczne w jedzeniu. Stąd często oprócz sałatek stawiam na grzanki z różnorodnymi dodatkami oraz na różnych gatunkach
pieczywa.Oto propozycje które na ostatnim spotkaniu sprawdziły się rewelacyjnie!:)* Grzanki na
chlebie tostowym ze
szpinakiem i
pomidorkami cherry* Pszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z
tuńczyka lub
łososia* Grzanki na
chlebie razowym z
suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkamiDo ich sporządzenia potrzebne będą:Grzanki na
chlebie tostowym ze
szpinakiem i
pomidorkami cherry
chleb tostowy1 op.
pomidorków cherryliście
świeżego szpinaku1 ząbek
czosnku4 łyżki
oliwysól,
pieprz, suszona
bazyliakiełki do dekoracjiwykałaczkiPszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z
tuńczyka lub
łososia1 op małych grzanek (tzw. mini suchary pszenne dostępne w
sieci sklepów Biedronka)1 op
tuńczyka w zalewie ( lub
łososia w zalewie)1
jajko ugotowane na twardo2 łyżki
majonezu1 mała łyżeczka
musztardy stołowej
oliwki, pikle,
papryka,
koper itp. do dekoracjiGrzanki na
chlebie razowym z
suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkami1
chleb razowy1 op
suszonych pomidorów lub
suszonych pomidorów z
mozarellą (dostępnych w
sieci sklepów Biedronka)liście
świeżego szpinakuczarne oliwkisalami w plastrachgarść jasnych
winogronświeży
ogórekPrzepis 1. Grzanki na
chlebie tostowym ze
szpinakiem i
pomidorkami cherry.
Chleb tostowy kroimy po skosie na pół, tak by uzyskać grzanki w kształcie trójkątów.
Pieczywo skrapiamy
oliwą, pozypujemy suszoną
bazylią i zapiekamy (góra i dół) w piekarniku rozgrzanym do 180 st C do momentu aż nabiorą pięknego złocistego koloru.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Przesmażamy go na 2 łyżkach
oliwy aż się zrumieni i nabierze aromatu. Dodajemy do niego dwie garście
świeżego szpinaku i całość dusimy aż
woda ze
szpinaku odparuje, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Pomidorki myjemy i kroimy na ćwiartki.Na grzankach układamy liść
świeżego szpianku, na nim łyżeczkę
szpinaku przesmażonego oraz ćwiartkę
pomidorka. Całość przekłuwamy wykałaczką i dekorujemy garstką
kiełków np.
rzodkiewki.Przepis 2. Pszenne grzaneczki na jeden kęs z pastą z
tuńczyka lub
łososia.Ta przekąska jest naprawdę wyjątkowo prosta w przygotowaniu.
Tuńczyka lub
łososia (kwestia gustu :)) odsączamy z zalewy i łączymy z drobno posiekanym
jajkiem ugotowanym na twardo. Dodajemy
majonez,
musztardę,
pieprz i
sól do smaku. (Wersja dietetyczna przewiduje
jogurt naturalny zamiast
majonezu). Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na grzaneczki. Prawie w każdym dyskoncie można zakupić gotowe grzanki. Na każdej grzance z pastą układamy dodatki warzywne jak
koper, pokrojoną w kostkę
czerwoną paprykę lub małe
konserwowe ogórki czy
oliwki, tu nie ma raczej żadnych twardych zasad, można użyć w zasadzie wszystkiego co znajdziemy w naszej lodówce.Przepis 3 . Grzanki na
chlebie razowym z
suszonymi pomidorami i innymi warzywnymi i owocowymi dodatkamiKromki
chleba razowego kroimy na połówki, według uznania na trójkąty lub prostokąty.
Pieczywo polane odrobiną
oliwy lub posmarowane
masłem zapiekamy w rozgrzanym do 180 st C piekarniku na funkcji zapiekania z termoobiegiem do momentu aż się zarumienią.Po wyjęciu grzanek z piekarnika na połowie z nich układamy plaster świezego
ogórka, oraz
winogrono zawinięte w
szynkę bądź plaster
salami, na drugiej połowie grzanek kładziemy liść
świeżego szpinaku lub kawałek
sałaty lodowej a na nich
suszone pomidory z
mozarellą (można gotowe zakupić w
sieci sklepów Biedronka) lub odzielnie kupić
suszone pomidory i kulki
mozzarelli. Składniki perzebijamy wykałaczką, a na wierzch wbijamy
oliwkę, ja preferuję bardziej czarne ale to już kwestia gustu.I gotowe!Życzę wszystkim udanych przekąsek koktajlowych oraz wielu równie udanych imprez !



