ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowy tort RENIFER

Bezglutenowy tort RENIFER

nazwa

Wykonanie

Składniki
kilka kostek czekolady
biszkopt
7 dużych jaj
100g skrobi kukurydzianej
100g mąki kukurydzianej
150g ksylitolu
40g kakao
5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
krem pierwszy
5 szkl mleka
2kg dyni (pokroić w kosteczkę)
3 pomarańcze
1 łyżka oleju kokosowego
3-4 łyżeczki cynamonu
1/3 szkl ksylitolu
krem drugi
400g jogurtu greckiego
kilka łyżek pierwszego kremu
ciasteczka amarantusowe
110g mąki gryczanej
70g mąki z amarantusa
60g ksylitolu
40g miodu gryczanego
30g oleju kokosowego
1 jajko
przyprawa korzenna
0,5 łyżeczki sody
nasączenie
woda
sok z cytryny
ksylitol
Sposób przygotowania
Krok 1
CIASTKA KORZENNE AMARANTUSOWE
W kąpieli wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać miód, ksylitol, przyprawy i rozbite widelcem jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc.
Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny być dużo grubsze niż standardowe ciastka, aby się nie połamały). Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 15 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią).
Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w kwadraciki i wyciąć jajowaty nosek (te mają być cieńsze). Piec ok 10 minut. Rogi pozostawić na raszkach w ciepłym piekarniku aby bardziej wyschły i stwardniały.
Krok 2
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao, przyprawami, proszkiem do pieczenia i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć formę.
Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyciąć z szablonów odpowiednie kształty oraz przeciąć je tak aby powstały dwa blaty. Z resztek uformować uszy.
Krok 3
KREMY
Pierwszy:
Pomarańcze wyparzyć w gorącej wodzie i dokładnie wyszorować. Skórkę z jednej pomarańczy zetrzeć lub pokroić w małe kwadraciki. Miąższ obrać ze skórek oraz z błonek. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić skórkę oraz miąższ pomarańczy, smażyć ok 10-15 minut, następnie dodać dynię.
Smażyć, cały czas mieszając, przez kilkanaście minut. Dynia powinna zmięknąć wtedy należy ją rozdusić durszlakiem. W tym czasie doprowadzić mleko do wrzenia i gorące pomału ciągle mieszając wlać do dyni. Mleko odparować, cały czas mieszając, po czym wsypać ksylitol i smażyć dalej, nieustannie mieszając, aż dynia zacznie gęstnieć, a dno i ścianki rondla zaczną pokrywać się karmelizowanym cukrem (następuje to po około godzinie smażenia). Przełożyć do płaskiego pojemnika. Po
odparowaniu schłodzić w lodówce.
Drugi:
Sitko wyłożyć papierowym ręcznikiem, wylać na to jogurt grecki i wstawić na kilka godzin (minimum 5 godzin) do lodówki (najlepiej pozostawić przez noc) . Po odsączeniu od serwatki, 2 łyżeczki odstawić na później (to będą oczy). Resztę jogurtu przełożyć do misy (ostrożne bez papieru) miksować na najwyższych obrotach z 3- 4 łyżkami pasty dyniowej. Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach.
Krok 4
Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i udekorować wierzch rysując oczy i buzię renifera.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/15105/bezglutenowy-tort-renifer-p-angeliki-i-moniki-danie-konkursowe