Wykonanie
Biszkopt na średnią blachę:4
jajka3/4 szklanki
mąki tortowej1/4 szklanki
kakao1 szklanka miałkiego
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
olejuMasa kokosowa300 g wiórek
kokosowych3 szklanki
mleka1 szklanka
cukru (może być trochę więcej)3 łyżeczki
żelatynyciastka pepitki - 3 paczki
czekolada 1/2 tabliczki4-5 łyżki
mlekaBiałka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli
cukier i
żółtka.
Mąkę, proszek i
kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu
olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.Wiórki gotujemy na małym ogniu w
mleku i z
cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli szybko wpiją
mleko to można je uzupełnić (muszą się porządnie "opić"
mlekiem).
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić.
Biszkopt zwilżamy przegotowaną
wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy
ciastka i polewamy rozpuszczoną
czekoladą w
mleku.Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia.