ßßß Cookit - przepis na Biszkopt kakaowy

Biszkopt kakaowy

nazwa

Wykonanie

< Mleko czekoladowe
Owsianka na budyniu waniliowym z truskawkami i musem z jabłek >
Biszkopt kakaowy
Baza do wielu ciast, tortów- przepis podstawowy na biszkopt czekoladowy.
Składniki na wysoki biszkopt, w tortownicy o średnicy 21cm
4-5 jajek
1.5 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
Wykonanie:
Jajka ubijamy mikserem razem z cukrem, na białą gęstą masę.
Dodajemy po 1 szklance mąki, proszek do pieczenia oraz kakao, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Na dno tortownicy kładziemy wycięte koło z papieru do pieczenia, dopasowane do tortownicy.
Pieczemy 50min, w termoobiegu, na środkowej półce w temp. 160C.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu z piekarnika, otwieramy drzwiczki do połowy i czekamy ok. 10 min. Możemy wtedy bezpiecznie wyjąć biszkopt bez obawy że nam opadnie.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Mleko czekoladowe
Owsianka na budyniu waniliowym z truskawkami i musem z jabłek >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/biszkopt-kakaowy