Wykonanie
Po długim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej
herbaty,
pitej na wietrznym balkonie ;)Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;)Najprostsze
ciastka, które wszystkim smakują;)Składniki:350 g
mąki150 g
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy2
jajka100 ml
oleju600 ml
mlekaopakowanie budyniu
czekoladowego (0,5l)2 łyżki
cukruPrzygotowanie:Najpierw trzeba przygotować
budyń czekoladowy, który będzie naszym nadzieniem.300 ml
mleka zagotować - uwaga! nie przypalić ;DDo100 ml zimnego
mleka wsypać
budyń i 2 łyżki
cukru - wszystko to razem wymieszać i wlać do gotującego się
mleka. Mieszać, aż nasz gęsty
budyń się zagotuje. Wtedy całość odstawić aż się przestudzi.Do dużej miski wlać pozostałe
mleko (200 ml),
olej i całe
jajka - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy
mąkę, mieszamy ją z
cukrami,
proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;)Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;)Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć
ciastem budyń.
Całość pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach.Po wyciągnięciu posypujemy
cukrem pudrem. I odganiamy wszystkich, których zwabił do waszej kuchni piękny zapach ;)
Smacznego!