ßßß

na zdjęciu z keksemSkładniki na dwie małe foremki:szklanka o pojemności 250 ml1 szklanka mąki pełnoziarnistej1 szklanka mąki tortowej1 jajo1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka2 łyżki miodu, najlepiej ciemnego gryczanegodo szklanki cukru ok. 3/4 szklanki1 1/2 łyżeczki kakao1 1/2 łyżeczki cynamonu1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika1/2 łyżeczki gałki2 łyżeczki sodyDodatkowo:30 g mlecznej czekolady30 g gorzkiej czekolady3-4 łyżki mleka ok 50 mlżurawina, migdały i/lub posypka cukrowa do dekoracjiPrzygotowanie:Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Bez termoobiegu. Góra dół. Foremki smarujemy olejem i wysypujemy mąką lub bułką tartą.Składniki wrzucamy do miski i miksujemy 5 minut.Przelewamy do foremek do 3/4 wysokości.Pieczemy ok 45 minut, po 40 sprawdzamy patyczkiem czy są już gotowe. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Zimne dekorujemy czekoladą roztopioną z mlekiem, posypujemy bakaliami.Smacznego!!
ja miałam pod ręką żurawiny, rodzynki i orzechy, do części ciast wrzuciłam po 2 łyżki następnie zamieszałam po upieczeniu będą to pierniki z bakaliamiteż możecie tak zrobić
ja piekłam je z potrójnej porcji, opakuje je i będą prezentem dla wigilijnych gości
Powiązane notki:Świąteczny KEKS bakaliowy mój wigilijny przepis ze zdjęciamiSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychLekki i puszysty cytrynowy Sernik ŚwiątecznyPiernik jabłkowy, jak za dawnych latA już jutro przepis na zakwas buraczany na wigilijny barszcz i Konkurs Świąteczny