Wykonanie
Składniki110g
mąki gryczanej70g
mąki z
amarantusa50g
ksylitolu40g
miodu gryczanego30g
oleju kokosowego1
jajkoprzyprawa korzenna0,5 łyżeczki
sodykilka kostek
gorzkiej czekoladySposób przygotowaniaKrok 1W kąpieli
wodnej (lub w mikrofali) rozpuścić olej/masło, dodać
miód,
ksylitol,
przyprawy i rozbite widelcem
jajko (lać pomału aby się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną
mąkę gryczaną i
mąkę z
amarantusa oraz
sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc.Krok 2Ciasto rozwałkować
między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać dowolne kształty. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec w 170’C ok 10 minut, zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi już się bardzo rumienią). Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Krok 3
Roztopić
gorzką czekoladę (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek
rogu i tą końcówką wyciskać
czekoladę) i udekorować
ciasteczka. Można wykorzystać również czerwone cukiereczki, które przyklejane są również na
czekoladę.