Wykonanie
Mamy styczeń. Miesiąc postanowień noworocznych. Wszyscy piszą co sobie zakładają, co planują zrobić, co zmienić itp. Sama założyłam sobie jeden cel, który małymi kroczkami realizuje już od jakiegoś czasu. Ogólnie jeśli chodzi o postanowienia to większość z nich dotyczy zmiany stylu życia, zdrowego odżywiania itp. I dlatego mam dziś dla Was przepis na zdrowszą wersję
chlebka bananowego. Choć osobiście nie przepadam za
bananami, w tej formie smakują bardzo dobrze. Dodatkowo chlebek jest bezglutenowy i bez dodatku
cukru ;)przepis na keksówkę o długości 20 cm
170 g
mąki gryczanejpłaska łyżeczka
sody oczyszczonej4 dojrzałe
banany70 g zimnego
masła (lub
oleju kokosowego)
jajko+opcjonalnie łyżka
mioduBanany obierz, rozdrobnij za pomocą blendera.
Masło utrzyj z
jajkiem, dodaj rozgniecione
banany (jeśli chcesz możesz dodać łyżkę
miodu) i ucieraj przez chwilę. Następnie powoli dodawaj
mąkę z
sodą oczyszczoną. Miksuj do połączenia się składników. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią masę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 50. minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Podawaj po wystudzeniu.