Wykonanie
Na przekór deszczowej pogodzie - kolorowe śniadanie :)
Serek wiejski i
mango prosiły się o jak najszybsze zużycie, a więc wpadłam na pomysł, by zrobić coś z obu tych produktów. Co ja poradzę, że nie cierpię marnować jedzenia? :) Z takich pomysłów "wymyślonych na poczekaniu" zazwyczaj wychodzą najlepsze śniadania :) I tak było w tym przypadku! Muffiny wyszły wyjątkowo miękkie, przy czym nie wiem czyja to zasługa -
serka wiejskiego, czy też
mąki kokosowej, której smak był bardzo mocno wyczuwalny. Gorąco polecam - wszyscy fani
kokosa na pewno będą zadowoleni :)
Podwójnie*
kokosowe muffiny z
serka wiejskiego podane z
mango,
truskawkami i
syropem klonowym* użyłam
mąki kokosowej premium i
oleju kokosowego firmy Laboratorium Biooil
/przepis autorski//1 porcja/15 g
mąki kokosowej premium20 g
mąki gryczanej130 g bardzo gęstego
serka wiejskiegołyżka
oleju kokosowegoszczypta
soliłyżka
ksylitolujajko1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejObie
mąki przesiać, połączyć z
serkiem wiejskim, roztopionym
olejem kokosowym,
ksyliotolem,
solą i
jajkiem. Na koniec dodać
sodę. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.Do nagrzanego urządzenia do wypieku muffinów nakładać porcje ciasta.Piec około 20 minut.Po tym czasie wyjąć, udekorować i jeść
póki ciepłe.Smacznego!