ßßß Cookit - przepis na KOKOSOWE MUFFINY Z SERKA WIEJSKIEGO

KOKOSOWE MUFFINY Z SERKA WIEJSKIEGO

nazwa

Wykonanie

Na przekór deszczowej pogodzie - kolorowe śniadanie :) Serek wiejski i mango prosiły się o jak najszybsze zużycie, a więc wpadłam na pomysł, by zrobić coś z obu tych produktów. Co ja poradzę, że nie cierpię marnować jedzenia? :) Z takich pomysłów "wymyślonych na poczekaniu" zazwyczaj wychodzą najlepsze śniadania :) I tak było w tym przypadku! Muffiny wyszły wyjątkowo miękkie, przy czym nie wiem czyja to zasługa - serka wiejskiego, czy też mąki kokosowej, której smak był bardzo mocno wyczuwalny. Gorąco polecam - wszyscy fani kokosa na pewno będą zadowoleni :)
Podwójnie* kokosowe muffiny z serka wiejskiego podane z mango, truskawkami i syropem klonowym
* użyłam mąki kokosowej premium i oleju kokosowego firmy Laboratorium Biooil
/przepis autorski/
/1 porcja/
15 g mąki kokosowej premium
20 g mąki gryczanej
130 g bardzo gęstego serka wiejskiego
łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
łyżka ksylitolu
jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Obie mąki przesiać, połączyć z serkiem wiejskim, roztopionym olejem kokosowym, ksyliotolem, solą i jajkiem. Na koniec dodać sodę. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy.
Do nagrzanego urządzenia do wypieku muffinów nakładać porcje ciasta.
Piec około 20 minut.
Po tym czasie wyjąć, udekorować i jeść póki ciepłe.
Smacznego!
Źródło:http://poraneknaslodko.blogspot.com/2014/03/506-kokosowe-muffiny-z-serka-wiejskiego.html