Wykonanie
Raz na kilka tygodni budzę się z tym śmiesznym uczuciem w brzuchu. Coś jakby latały we mnie rozgniewane pszczoły, domagając się czegoś słodkiego. Teraz! Natychmiast! Wtedy już wiem- oho, to ten dzień.Dzień dekadenckiego śniadania.Słodkiego, pysznego, prosto z dziecięcego snu. Oooo tak, uwielbiam te dni. Te poranki wypełnione aromatem
czekolady lub
cynamonu. Czasami
owoców. Najlepiej
malin i
truskawek...Bo musicie wiedzieć, że, jak bardzo chciałabym
mieć żołądek dopasowany do narodowości, za której kuchnią aktualnie szaleję, to niestety, mój jest kompletnie i zdecydowanie polski. A na śniadanie najbardziej lubię... kanapki.Także wierzcie mi, na dni "słodkiego śniadania" czekam z niecierpliwością. I mój Marcin też. On nigdy nie pogardzi
słodyczą.Wyobraźcie sobie więc, co czułam wczoraj, kiedy obudziłam się z owym przedziwnym uczuciem rozprzestrzeniającym się z prędkością błyskawicy po całym moim brzuchu. Chciałam skakać z radości! W mojej głowie przewijało się milion pomysłów na
śniadaniowe przepisy.I wtedy pomyślałam o Nutelli. I pancakesach.Oooooch...Popędziłam do kuchni, by jak najszybciej przygotować te cudeńka. Napotkałam jednak pewną, jakże znaczącą, przeszkodę. NIE MIAŁAM ZWYKŁEJ
MĄKI. Załamałam ręce. Zawodząc wniebogłosy, rozczochrana, w "owieczkowej" piżamie, nie miałam NAJMNIEJSZEJ ochoty iść do sklepu. Natomiast ochota na nutellowe pancakesy wzrastała...Swoim zwyczajem, na początku usiadłam nadąsana koło Marcina i oświadczyłam " NIE MA ŚNIADANIA". Po chwili moje obruszenie zastąpił głód i, zakasując rękawy, udałam się do kuchni. Przejrzałam zawartość lodówki i szafek, znajdując kilka składników, które mogłyby się nadać.I tak oto, po kilkunastu minutach mieszania, łączenia i smażenia stworzyłam nie tylko zdrowszą wersję pancakesów, ale i nowy, pyszny przepis na bloga.Z radością i satysfakcją godną olimpijskiego medalisty zjadłam je wszystkie.
Składniki:1,5 szklanki
mąki z pełnego przemiału0,5 łyżki
proszku do pieczenia1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
miodu (spore)2
jajka1 szklanka
mleka1/3 szklanki
oleju kokosowego, rozpuszczonegoPrzygotowanie:Do miski wsyp
mąkę, wymieszaj z
sodą i proszkiem. Dodaj
jajka, rozprowadź.Dodaj
mleko,
miód i
olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji
śmietany.Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza.Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z
olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy zaczną pojawiać się bąble, przewróć na drugą stronę. Masa jest naprawdę świetna, placuszki robią się zwarte i nie rozpadają się.Po upieczeniu każdego pancakesa, wkładaj go na wyłożoną folią blachę w piekarniku i trzymaj tam aż do podania, by nie ostygł.Podawaj posmarowane grubo Nutellą.Smacznego!PaulinaPopularne posty :
Kakao,
czekolada,
kokos i... piankowa niespodziankaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Przed śniadaniemWspomnienia zapachu Świąt i...piernik "Najlepszyjakijadłam!"Moja poranna rutyna i niezwykły
olej kokosowyPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!