Wykonanie

Szybkie i proste danie, które uwielbiają chyba wszyscy. Tak naprawdę można dodać do środka na co tylko przyjdzie nam ochota i polać ulubionym sosem. Placki na tortille robię z
mąki pszennej, ponieważ zawsze jest pod ręką, a nie odbiegają
smakowo od oryginalnych z
mąki kukurydzianej.Składnikiplacki1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
olejuszczypta
soliwodafarszpół
fileta z piersi kurczakaprzyprawa do kebabu lub
kurczaka lub dowolne
przyprawy2 garści mieszanki
sałatpomidor,
ogóreksospo 2 łyżki
majonezu i
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnku lub szczypta
czosnku w proszku
sól,
pieprz,
bazylia,
oreganoSposób przygotowaniaplackiKrok 1Zagniatamy ciasto na placki dodając tyle
wody, aby uzyskać gładką konsystencję, odstawiamy na pół godziny zawinięte w folię spożywczą, aby odpoczęło. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół (przepis jest na dwie tortille) i cienko rozwałkowujemy. Smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do pojawienia się brązowych pęcherzyków.farszKrok 2
Pierś z kurczaka drobno kroimy, obsypujemy ulubionymi
przyprawami i smażymy na
oleju.
Pomidora i
ogórka kroimy w kosteczkę. Można dorzucić też
cebulki.sosKrok 3Z podanych składników robimy
sos czosnkowy.Krok 4Placki można podgrzać jeszcze raz na rozgrzanej, suchej patelni lub mikrofali. Następnie rozsypujemy na nich
sałaty, warzywa i polewamy sosem. Składamy tortille.Title Votes Rating Review No results.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (1 vote cast)Tortilla z
kurczakiem, 10.0 out of 10 based on 1 ratingPodobne wpisy
Makaron orkiszowy z
kurczakiem i warzywami
Sałatka z marynowaną
gruszkąSałatka a’la cesarNaleśniki zapiekane z warzywami i
indykiemPotrawka z
kurczaka z
cukinią