Wykonanie
Dietetyczna wersja pysznego kebaba, bez zbędnego, tłustego sosu, to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Świetna alternatywa dla wszystkich, którzy lubią t akie dania, a nie mogą sobie na nie pozwolić ze względu na dietę. Inspirację zaczerpnęłam z Vitalii .

Składniki(porcja dla dwóch osób)1
pierś z kurczaka4 liście
sałaty lodowej1/2
pomidora2 krążki
cebuli czerwonej(nie dodałam)2 plastry
czerwonej papryki(nie dodałam)3 łyżki
oleju2 łyżki gotowej
przyprawy do kebabasos1 średni
ogórek zielony2 ząbki
czosnku130 g
jogurtu naturalnegopieprz ziołowysólciasto na tortillę6 łyżek
mąki pszennej(można użyć pół na pół z
mąką kukurydzianą)1 szklanka
wody np. Muszynianka(lekko gazowana)3 łyżki
olejuWykonanieZ podanych składników na tortillę, na patelni usmażyłyśmy placki.
Mięso pokrojone w dłuższe paski zamarynowałyśmy na 15 minut w
przyprawie do kebaba, zmieszanej z
olejem. Następnie
mięso usmażyłyśmy bez dodatkowej porcji
oleju, do zarumienienia.
Ogórka potarłyśmy na tarce na małych oczkach, dodałyśmy
jogurt i
pieprz ziołowy oraz szczyptę
soli i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Na gotową tortillę wylałyśmy sos, następnie ułożyłyśmy warzywa i
mięso, ponownie polałyśmy całość sosem. Tortillę można zwinąć lub złożyć na pół.




opracowała E dyta