ßßß
Interesujące ciasto, które wypatrzyłam tutaj i to oczywiste, że musiałam skosztować. Nazwa pochodzi od użytej oryginalnie zielonej galaretki. Ja miałam jedynie truskawkową, toteż moja caryca wystąpi w wersji po melanżuAle nie zmienia to faktu, że ciasto jest pyszne. Lekko bezowe.Składniki1 galaretka1 paczka biszkoptówjasne ciasto6 białek1,5 szkl cukru1 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szkl olejuciemne ciasto6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżki kakao1/3 szkl olejukrem budyniowy1 i 3/4 szkl mleka1 budyń (bez cukru)2 łyżki cukru1 cukier waniliowy1 kostka margarynynapar kawowy2 łyżki kawy mielonej0,5 szkl gorącej wody1 łyżeczka cukruSposób przygotowaniaKrok 1Ubić białka z cukrem na pianę. Dodać resztę składników jasnego ciasta i zmiksować.Krok 2W drugiej misce ubić żółtka i jajka z cukrem. Dodać mąkę, proszek, kakao i olej i również zmiksować.Krok 3Naprzemiennie nakładać ciasto na blachę. Piec ok 35 min w 180*C. Ostudzić i przekroić placek na pół.Krok 4Ugotować budyń na mleku. Ostudzić. Dodać margarynę i zmiksować na jednolitą masę.Rozpuścić galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić, aż będzie gęsta, ale będzie się dało nakładać ją jeszcze na ciasto łyżką.Krok 5
Na jednej połowie ciasta rozprowadzić połowę masy budyniowej. Przygotować napar z kawy. Najlepiej jest użyć kawiarki, w ten sposób nie będziemy mieli fusów. Następnie namaczać biszkopty w kawie i układać na kremie budyniowym. Na biszkopty nałożyć gęstniejącą galaretkę. Odstawić do lodówki, aż całkiem zastygnie.Krok 6Wyłożyć resztę kremu budyniowego i przykryć drugą połową placka.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 6.8/ 10 (9 votes cast)Oczy carycy, 6 . 8 out of 10 based on 9 ratingsPodobne wpisyFale dunajuCiasto kruche ze śliwkami z bezą i migdałową posypkąCiasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursoweCiasto meksykańskie mocno czekoladowe p. Joanna Łyga – danie konkursoweTruskawkowiec