Wykonanie
Zbliżają się Święta więc razem z Mamą wypróbowujemy nowe ciasta jakie będziemy piekły na świąteczny stół. To ciasto już zapisuję jako do upieczenia. Jest dość pracochłonne a lista składników może odstraszać ale jest naprawdę bardzo smaczne.
Biszkopt białkowo-
kakaowy po upieczeniu wychodzi wysoki a białe fragmenty są naprawdę śnieżno białe. Do tego krem z
cappuccino i biszkopciki nasączone
kawą i
likierem kawowym w połączeniu tworzą niezwykłe
kawowe doznanie. Przepis znaleziony w gazetce "Prześlij przepis". Wprowadziłam kilka zmian, min. mniej
masła do kremu oraz polewa. Ta z gazetki nie udała się,
masło się rozwarstwiło i w rezultacie polewa wyszła jakaś gęsta i w ogóle nie chciała się dać rozsmarować. Można ją zastąpić zwykłą
kakaową polewą.SKŁADNIKICiasto jasne1 i 1/4 szklanki
cukru1 szklanka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
oleju7
białek1 łyżeczka
octuCiasto ciemne2
jajka7
żółtek6 łyżek
cukru5 łyżek
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 szklanki
olejuKrem1/2 l
mleka50 g
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej4 łyżki
cukru3-4 łyżki
cappuccino1
jajko200 g
masłaPolewa100 g
masła3 łyżki
kakao1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
mleka3-4 łyżki
cukruPonadto5 łyżek
likieru kawowego150 ml naparu z
kawy1 opakowanie okrągłych
biszkoptów2 dowolne
galaretkiCiasto jasne -
Białka ubić z
cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać
olej oraz
ocet. Następnie dodać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto ciemne -
Żółtka z
cukrem utrzeć na jasną masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać
olej a następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao.Ciasta wylewać na przemian, raz ciemne raz jasne, do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w temperaturze 180°C, następnie wystudzić i przekroić na pół.Krem -
jajko i
cukier zmiksować na puszystą masę, dodać 1/2 szklanki
mleka oraz obie
mąki. Pozostałe
mleko zagotować a następnie dodać mieszankę i gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Budyń zmiksować z
masłem i
cappuccino na puszysty krem.
Likier kawowy wymieszać z naparem z
kawy a następnie nasączyć nim
biszkopty.Obie
galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej
wody, pozostawić do lekkiego stężenia.Wszystkie składniki na polewę umieścić w garnuszku i wstawić na ogień, mieszać cały czas do rozpuszczenia
cukru, nie doprowadzając do zagotowania.Dolny blat ciasta posmarować połową kremu następnie ułożyć nasączone
biszkopty i zalać tężejącą
galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia a następnie rozsmarować pozostały krem. Przykryć drugim blatem i polać polewą.Smacznego :)