ßßß
Składniki:Ciasto jasne:6 białek1 szklanka i 2 łyżki cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 łyżka octu1/3 szklanki oleju rzepakowegoCiasto ciemne:6 żółtek2 jajka6 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej2 łyżki kakao1 łyżka proszku do pieczenia1/3 szklanki oleju rzepakowegoPolewa:50 ml śmietany kremówki1 łyżka masła100 g nutelliPonadto:2 galaretki ( u mnie niebieska i turkusowa )szklanka ponczu (zaparzona kawa + 30 ml likieru kawowego)1 opakowanie biszkoptówmasa karpatkowa
Sposób wykonania:Przygotować ciasto białe : Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Można mikserem na małych obrotach.Ciasto ciemne : Żółtka i jajka ubić z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, kakao i pozostałe składniki. Delikatnie wymieszać.Dno blachy o wymiarach 35x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wylewać ciasto ciemne i jasne. Delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do nagrzanego piekarnika (170C) i piec ok. 40 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Przygotować napar. Wystudzić.Według przepisu na opakowaniu przygotować masę karpatkową.Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody i odstawić do lekkiego stężenia.Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na dolną część ciasta wyłożyć 1/2 część masy. Biszkopty moczyć krótko w ponczu i układać na masie.tężejącą galaretkę wlewać w wolne miejsca między biszkoptami. Wyłożyć pozostałą część masy.Całość przykryć drugim kawałkiem ciasta.Przygotować polewę ( wszystkie składniki podgrzać do połączenia ) i polać nią ciasto. Posypać krokantem.Odstawić na 2 godziny do lodówki.Smacznego :)
Moja inspiracja Tu