Wykonanie
Papryka nadziewana to częste danie które gości na bułgarskim
stole. Farszów i możliwości nadziania jest na prawdę wiele, może to być farsz z
mięsem,
ryżem, warzywami i
przyprawami oraz różnym sposobem przygotowania, gotowanie lub pieczenie. Ja przygotowałam
paprykę z mięskiem i warzywami, oraz małą ilością
ryżu, prużyłam je w wysokiej patelni.
Papryka wyszła miękka i pyszna, podana z
sosem pomidorowym urzekła moich domowników.
SKŁADNIKI :6 dużych, czerwonych lub kolorowych
papryk500 g
mięsa mielonego1
jajko3 łyżki
bułki tartej1 woreczek
ryżu brązowego, ugotowanego1
cebula1
pomidor, pokrojony w kostkę1
młoda cukinia około 200 g15 dkg
pieczarek3 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz i
słodka papryka do smakuZALEWA :1/2 litra
bulionu2 łyżeczki
przecieru pomidorowego1 łyżka
mąki pszennejnatka pietruszki do posypania
sól,
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Z
papryk odcinamy
daszki i usuwamy gniazda nasienne.Na patelni rozgrzewamy
olej, podpiekamy pokrojoną
cebulę, po chwili dodajemy pokrojone
pieczarki i
cukinię. Mieszamy, kiedy płyny odparują zakręcamy gaz.Do miski przekładamy
mięso mielone, wbijamy
jajko, dodajemy podpieczone warzywa, pokrojonego
pomidora,
czosnek, wsypujemy
bułkę tartą, doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę.Do miseczek
paprykowych nakładamy farsz, przykrywamy je wieczkiem i układamy w wysokiej patelni lub garnku. Zalewamy
bulionem i prużymy na małym ogniu około 40 minut. W razie konieczności dolewamy 1 szklankę
wody.Pod koniec prużenia wlewamy przecier rozmieszany z
wodą.
Papryki wykładamy na talerz a sos zagęszczamy łyżką
mąki rozmieszaną z
wodą, doprawiamy do smaku.Ułożone
papryki polewamy
sosem pomidorowym i posypujemy
natką pietruszki.Smacznego.