Wykonanie
Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich
marchewkę,
pietruszkę,
kukurydzę. Dziś na moim
stole goszczą pulpety
mięsno-
szpinakowe.
Mięso mielone z dodatkiem
szpinaku w połączeniu z
sosem pomidorowym tworzą ciekawą całość. Zamiast kaszy/ziemniaków/ryżu podałam je z
warzywną mieszanką.
Na pulpety:500g
mięsa mielonegookoło 250g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnkubułka tartamałe
jajkosól,
pieprz,
olejNa szybki
sos pomidorowy:puszka
pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki
bulionu1 duża
cebulakoncentrat pomidorowyodrobina
śmietanki 12%sól,
pieprz,
papryka: słodka i ostra1.
Szpinak wrzucamy na rozgrzany
olej. Smażymy aż
lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy aż
woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.2.
Mielone mięso mieszamy ze
szpinakiem, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Dodajemy
bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.3. Do wrzącej
wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut.4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym
oleju smażymy posiekaną
cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy
bulionem, dodajemy
pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy
koncentrat pomidorowy,
przyprawy oraz zabielamy
śmietaną.5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem.