ßßß
Na pulpety:500g mięsa mielonegookoło 250g mrożonego szpinaku2 ząbki czosnkubułka tartamałe jajkosól, pieprz, olejNa szybki sos pomidorowy:puszka pomidorów (całe lub krojone)2 szklanki bulionu1 duża cebulakoncentrat pomidorowyodrobina śmietanki 12%sól, pieprz, papryka: słodka i ostra1. Szpinak wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż lód się roztopi, po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż woda wyparuje, zostawiamy do ostudzenia.2. Mielone mięso mieszamy ze szpinakiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą tak by masa była zwarta i możliwe było formowanie niedużych pulpecików. Z tej porcji powinno wyjść ich około 40.3. Do wrzącej wody wrzucamy pulpety, gotujemy około 30 minut.4. W tym czasie robimy sos: a rozgrzanym oleju smażymy posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, zalewamy bulionem, dodajemy pomidory z puszki, gotujemy kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz zabielamy śmietaną.5. Pulpety po ugotowaniu można połączyć z sosem.