ßßß Cookit - przepis na Pulpety zapiekane z ziemniakami i pomidorami

Pulpety zapiekane z ziemniakami i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne pulpety, ziemniaki i pomidory to chyba dość popularny zestaw w polskiej kuchni. Ale moje dzisiejsze danie jest włożone do naczynia żaroodpornego, polane sosem śmietanowo-jajecznym i zapieczone. Czasami wystarczy tylko tyle, żeby urozmaicić zwykły obiad. Pomysł podpatrzyłam w czerwcowym numerze Soli i Pieprzu.
Składniki:
500 g małych ziemniaków
1 cebula
600 g mielonego mięsa
4 jaja
50 g bułki tartej
sól, pieprz
2 łyżki oleju
100 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
200 g śmietany 30%
150 g śmietany 12%
słodka mielona papryka
100 g startej goudy
Ziemniaki umyć i ugotować. Wystudzić. Cebulę obrać i posiekać. Wymieszać z mięsem, 1 jajem i bułka tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe pulpeciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, aż będą brązowe. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ziemniaki przekroić i razem z pulpetami włożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, przekroić i ułożyć na wierzchu. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Obie śmietany wymieszać z resztą jaj. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Zapiekankę polać sosem. Zapiekać około 30 minut. 5 minut przed końcem posypać startym serem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/07/Pulpety-zapiekane-z-ziemniakami-i-pomidorami.html