Wykonanie
Składniki:- 500g obranych,
młodych ziemniaków- 1
cebula- 500g
mięsa mielonego- 4
jajka- 2 łyżki
oleju- ok. 50g
bułki tartej- kilka sztuk małych
pomidorów- 300ml kwaśnej
śmietany 18%- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki-
sól i
pieprz- ok. 100g
żółtego sera w całości- pęczek
szczypiorkuSposób przygotowania:1. Obrane
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.2. W misce mieszamy posiekaną
cebulę z
mięsem mielonym, jednym
jajkiem i
bułką tartą, doprawiamy
solą i
pieprzem, formujemy małe pulpety.3. Pulpety smażymy na rozgrzanym
oleju, na złoty kolor.4. W natłuszczonej formie układamy na przemian ugotowane
ziemniaki oraz pulpety, posypujemy połówkami
pomidorów.5.
Śmietanę roztrzepujemy z 3
jajkami, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
słodką papryką, mieszamy z posiekanym
szczypiorkiem. Masą
śmietanową polewamy zapiekankę i posypujemy startym
żółtym serem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 35 min.Inspiracja:przystole