ßßß
Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia".Zapraszam!Składniki:250 g mięsa mielonego500 g ziemniaków1 cebula2 jajkabułka tartaolejsól, pieprzser gorgonzola (np. z Biedronki)3/4 szklanki śmietany 18%1 łyżka majonezuWykonanie:Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy i studzimy.Cebulę drobno kroimy, dorzucamy do ziemniaków, mięso również i mieszamy.Dodajemy jajka, przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle bułki tartej, aby konsystencja była odpowiednia do formowania pulpecików.
Z masy formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju.Śmietanę podgrzewamy na patelni, dodajemy rozdrobniony ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy majonez.Pulpeciki podajemy z sosem i np. z makaronem.Smacznego!