Wykonanie
Cześć :)Tym razem zapraszam Was na pyszny obiad składający się z małych pulpecików z
mięsa i
ziemniaków w sosie na bazie
sera gorgonzola!Danie jest przepyszne, a sos na stałe zagości w mojej kuchni! :)
Inspirowane przepisem z "Moje smaki życia".Zapraszam!Składniki:250 g
mięsa mielonego500 g
ziemniaków1
cebula2
jajkabułka tartaolejsól,
pieprzser gorgonzola (np. z Biedronki)3/4 szklanki
śmietany 18%1 łyżka
majonezuWykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy drobno i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie rozdrabniamy i studzimy.
Cebulę drobno kroimy, dorzucamy do
ziemniaków,
mięso również i mieszamy.Dodajemy
jajka,
przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy tyle
bułki tartej, aby konsystencja była odpowiednia do formowania pulpecików.
Z masy formujemy pulpety wielkości
orzecha włoskiego, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na złoto na
oleju.
Śmietanę podgrzewamy na patelni, dodajemy rozdrobniony
ser i podgrzewamy, aż się rozpuści. Na sam koniec dodajemy
majonez.Pulpeciki podajemy z sosem i np. z
makaronem.Smacznego!