Wykonanie
W tym roku
cukinie wyhodowane z nasion w naszym ogrodzie dojrzały wyjątkowo szybko. Po powrocie z weekendu zauważyłam, że pierwsza z nich miała już wielkość prawie jak moja ręka do łokcia ( a kończyny mam długie). Podzieliłam ją na części, wydrążyłam ( jest młodziutka, prawie nie ma pestek) i poddusiłam na parowej patelni, nadziewając farszem ze zdrowej
kaszy jaglanej i podsmażonych resztek
cukinii z dodatkami. Smakowała wspanialespora
cukiniaok. 150 g
kaszy jaglanejmała
cebulaspory
pomidorsól,
pieprz,
papryka słodka i wędzona
natka pietruszkitrochę
bulionu ( warzywnego)
olej do smażeniatrochę
mięsa mielonego dla męskiej wersjiObraną i wydrążoną
cukinię posoliłam i podzieliłam na kawałki. Środek pokroiłam w kostkę.
Kaszę jaglaną ugotowałam wg. przepisu, najpierw przelewając ja wrzątkiem, by straciła goryczkę. Lekko przestudziłam.Na patelni z rozgrzanym
olejem podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę
cebulę, dodałam kostki
cukinii i
pomidora pozbawionego pestek, przesmażyłam , dodałam
przyprawy i wymieszałam z przestudzoną
kaszą.
Mięso mielone podsmażyłam na patelni z
solą i
pieprzem, aż zmieniło kolor. Dodałam do części farszu ( tej męskiej).Farszem nadziałam
cukiniowe łódki , położyłam na parowej patelni z cienką warstwą
oleju, podsmażyłam. Podlałam nieco
bulionem i dusiłam pod przykryciem, aż
cukinie zmiękły ale zachowały jędrność.Zarówno wersja wege jak i męska z
mięsem wyszły pyszne.
Kasza jaglana w towarzystwie dobrze przyprawionych warzyw to doskonały farsz do
młodej cukinii.Smacznego !