ßßß
W tym roku cukinie wyhodowane z nasion w naszym ogrodzie dojrzały wyjątkowo szybko. Po powrocie z weekendu zauważyłam, że pierwsza z nich miała już wielkość prawie jak moja ręka do łokcia ( a kończyny mam długie). Podzieliłam ją na części, wydrążyłam ( jest młodziutka, prawie nie ma pestek) i poddusiłam na parowej patelni, nadziewając farszem ze zdrowej kaszy jaglanej i podsmażonych resztek cukinii z dodatkami. Smakowała wspanialespora cukiniaok. 150 g kaszy jaglanejmała cebulaspory pomidorsól, pieprz, papryka słodka i wędzonanatka pietruszkitrochę bulionu ( warzywnego)olej do smażeniatrochę mięsa mielonego dla męskiej wersjiObraną i wydrążoną cukinię posoliłam i podzieliłam na kawałki. Środek pokroiłam w kostkę.Kaszę jaglaną ugotowałam wg. przepisu, najpierw przelewając ja wrzątkiem, by straciła goryczkę. Lekko przestudziłam.Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodałam kostki cukinii i pomidora pozbawionego pestek, przesmażyłam , dodałam przyprawy i wymieszałam z przestudzoną kaszą.Mięso mielone podsmażyłam na patelni z solą i pieprzem, aż zmieniło kolor. Dodałam do części farszu ( tej męskiej).Farszem nadziałam cukiniowe łódki , położyłam na parowej patelni z cienką warstwą oleju, podsmażyłam. Podlałam nieco bulionem i dusiłam pod przykryciem, aż cukinie zmiękły ale zachowały jędrność.Zarówno wersja wege jak i męska z mięsem wyszły pyszne. Kasza jaglana w towarzystwie dobrze przyprawionych warzyw to doskonały farsz do młodej cukinii.Smacznego !