ßßß
SKŁADNIKI1 duża cukinia (ok.700g) lub 2 małe2 papryki czerwone1 cebula300g mięsa mielonego(u mnie wieprzowe)1 woreczek ryżusól,pieprzczerwona słodka paprykaolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE
Cukinię obieramy ze skórki (jeśli są 2 młode to nie ma takiej potrzeby) i wydrążamy łyżką.Odcinamy wierzchy papryk i usuwamy gniazda nasienne.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy mięso.Rozdrabniamy je, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż i dobrze mieszamy.Cukinię posypujemy słodką papryką i nadziewamy farszem warzywa, które układamy w żaroodpornych naczyniach. Przykrywamy papryki ściętymi wierzchami, cukinie możemy jeszcze oprószyć papryką.
Podlewamy warzywa niewielką ilością wody.Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.
smacznego :)