Wykonanie
Nietypowe, kolorowe szaszłyki do przygotowania w piekarniku i na grillu. Najbardziej lubimy grillować właśnie
polędwiczki wieprzowe, bo
kurcza k jest zbyt delikatny, łopa tka/szynka z kolei za twarda.
2 małe
cukinie2
czerwone papryki2
cebulesól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra,
bazylia1 łyżka
oleju1.
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i
oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Cebulę obieramy, wraz z
cuknią kroimy w plastry.
Paprykę kroimy w kawałki.2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy
polędwiczki,
cukinię,
paprykę i
cebulę w dowolnej kolejności.3. Całość smarujemy z każdej strony
olejem i posypujemy
przyprawami.4. Szaszłyki grillujemy do zarumienienia. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut).