Wykonanie
Po kolejnym
pobycie w rodzinnym domu i po kolejnym obżarstwie postanowiłam, że trzeba podzielić się ze światem pysznościami, jakie potrafi wyczarować nasza Mamunia :) Na pierwszy ogień idzie leczo z
cukinii. Król wakacyjnego grillowania. Idealny jako dodatek do
mięs, ale świetnie sprawdza się także jako samodzielne danie.SKŁADNIKI2 duże
cebule2
czerwone papryki0,5 kg
pomidorów1 duża
cukinia5 dag
masła4 łyżki
olejubazyliasól,
pieprzWYKONANIE1.
Cebule kroimy w pół-piórka i obsmażamy na
oleju na biało. Dodajemy pokrojoną w paseczki
paprykę. Całość smażymy parę minut mieszając od czasu do czasu.2.
Cukinię bez nasion kroimy w cząstki, wrzucamy do
cebuli i
papryki. Smażymy, aż warzywa zmiękną.3. Przyprawiamy
bazylią,
solą i
pieprzem. Dodajemy
masło. Smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.