Wykonanie


Tak zapiekana
cukinia może być zarówno daniem obiadowym, jak i ciepłą kolacją :-)Jest syta i bardzo smaczna...Składniki:4 szt.
cukinii100g
ryżu1/2 kg
mięsa mielonego2
cebule3
pomidory8 plasterków
sera żółtegokilka listków świeżej
bazylii2 ząbki
czosnkusól,
pieprzmielona
papryka słodkaodrobina
olejuWykonanie:
Cukinie umyć i przekroić na pół wzdłuż. Wydrążyć łyżeczką farsz, tak aby powstały nam łódeczki (farszu nie wyrzucać), posolić od wewnątrz i odstawić.Na rozgrzanym
oleju na patelni zeszklić pokrojoną
cebulę, dodać
mięso mielone i razem przesmażyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do
mięsa.Farsz z
cukinii, pokroić w małe kawałeczki i również dodać do
mięsa, wszystko razem smażyć, aż do odparowania soku.
Bazylię posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z
mięsem, przyprawić
solą,
pieprzem i
papryką.
Ryż ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z
mięsem.Tak przygotowanym farszem wypełniać łódeczki z
cukinii (wcześniej odsączyć je lekko z soku, który wypuściły od
soli), na wierzchu ułożyć po plasterku
sera żółtego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiec w piekarniku w temp. 160 st. C około 30 minut.Przed podaniem można polać
ketchupem, podawać ciepłe.Smacznego :-)


Zobacz również: