Wykonanie
Gulasz z
żołądków drobiowych na pewno zachwyci nie jednego smakosza
podrobów. Ja osobiście przepadam za takim daniem.Podaje gulasz drobiowy do
makaronu,
kaszy, klusek,
ziemniaków i
brązowego ryżu, albo zjadamy z
pieczywem, polecam :)

SKŁADNIKI :500 g
żołądków drobiowych2
liście laurowe2 ziarnka
ziela angielskiego5 kulek
pieprzu3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1
cebula, obrana i pokrojona w plastry1
marchew, obrana i pokrojona w kostkękawałek
seleragarść mrożonego,
zielonego groszku (niekoniecznie)
papryka słodka w proszku, odrobina ostrej do smaku
pieprz do smaku
sól1
kostka rosołowa1-2 łyżki
mąki rozmieszane w 1/4 szklanki
wodzy3 łyżki
oleju2-3 szklanki
wody do sosu1 łyżka
sosu sojowego1 łyżka gęstej
śmietany 18%natka pietruszkiPRZYGOTOWANIE :Żołądki oczyszczamy z ewentualnych błonek,myjemy pod bieżącą
wodą.Przekładamy do garnka, lub głębokiej patelni, dodajemy
oliwę, doprawiamy
słodką papryką, dodajemy
liść laurowy, ziele i
pieprz w ziarnkach (często do takiego gulaszu dokładam kilka serduszek drobiowych).Lekko podpiekamy.Dolewamy szklankę
wody, dodajemy
kostkę rosołową i dusimy około 30 minut (musimy wiedzieć że żołądki potrzebują trochę czasu aby zmięknąć,więc jak
woda się zredukuje należy ją dolać).Do
mięsa dodajemy
marchew, pokrojony
seler,
cebulę i
groszek, dolewamy jeszcze trochę
wody i dalej dusimy aż żołądki i warzywa będą miękkie.Wszystko doprawiamy do smaku,
pieprzem,
czosnkiem,
sosem sojowym i
solą.Sos zagęszczamy
mąką rozmieszaną z
wodą, zagotowujemy, cały czas mieszając aby nie powstały gródki i gotowe. Na koniec jeszcze łyżka
śmietany, mieszamy i gotowe.Gulasz posypujemy odrobiną
natki lub
koperku.Smacznego.
