Wykonanie

To moja wariacja na temat gulaszu gruzińskiego, a właściwie zapiekanki gruzińskiej. Tradycyjnie
mięso zapieka się wraz z warzywami, a na koniec dodaje się pozostałe, soczyste warzywa takie jak
pomidory czy
papryka. Ja jednak zrobiłam potrawę w formie gulaszu, o który dopominał się już od dłuższego czasu mój Maż:) Użyłam tu
łopatki wieprzowej, dzięki
czemu mięso dosłownie rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i soczyste. Warzywa dopełniają całości. I co najważniejsze, w tym daniu jest całe mnóstwo aromatycznych przypraw suszonych, jak również po garści świeżego
koperku i
natki pietruszki (więc nie przejmujcie się długą listą składników, połowa z nich to same
przyprawy!:)) Gulasz jest bogaty w smaku, słodko-pikantny, wspaniale rozgrzewa i taki duży garnek starcza na dwa dni:) Polecam!SKŁADNIKI:1 kg
łopatki wieprzowej (ewentualnie
szynki)800 g
ziemniaków2 duże
cebule2 ząbki
czosnku3 średnie lub 2 duże
marchewki2 małe
czerwone papryki lub 1 duża1 łyżeczka suszonej
kolendry (ja "ugniotłam" ją jeszcze w moździerzu)1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka suszonego
rozmarynu1 łyżeczka
ostrej papryki mielonej3 łyżeczki słodkiej
czerwonej papryki mielonej1/3 łyżeczki
pieprzu cayenne1,5 - 2 łyżeczki
soli (lub więcej/mniej według uznania)3/4 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu4 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowegogarść świeżego siekanego
koperkugarść świeżej siekanej
natki pietruszki0,5 l
wodyWYKONANIE:
Mięso umyj dokładnie i osusz papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój w w kostkę (około 1,5- 2 cm).Dodaj do
mięsa oliwę lub
olej i wszystkie suszone
przyprawy (świeży
koperek i
pietruszkę dodasz pod koniec gotowania). Wymieszaj dobrze i tak zamarynowane
mięso schłodź w lodówce przez około 2 godziny.Po tym czasie do dobrze rozgrzanego garnka wrzuć
mięso i przesmaż krótko, aż z wierzchu będzie ścięte, od czasu do czasu mieszając.Dodaj do niego obrane i pokrojone w większą kostkę
ziemniaki, obraną i pokrojoną w grubsze plasterki (około 5 mm)
marchewkę, dorzuć
czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w większą kostkę
cebulę,
posól i popieprz, a następnie zalej całość
wodą. Przykryj i z odrobinę uchyloną pokrywką duś przez około 35 minut.Teraz dodaj pokrojoną w grubszą kostkę
czerwoną paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone również w większą kostkę
pomidory (
pomidory natnij od dołu na środku lekko na krzyż i przelej wrzątkiem. Po 15 sekundach przelej je zimną
wodą. Teraz możesz już bez problemu zdjąć skórkę z
pomidorów).Gotuj gulasz kolejne 15 minut, dorzuć na koniec
koperek i
natkę pietruszki, wymieszaj dokładnie. Jeśli
mięso i warzywa są miękkie to znaczy, ze gulasz jest gotowy. Smacznego!
