Wykonanie
Prosty obiad z piekarnika z
ziemniakami i
wieprzowiną jest daniem w sam raz dla osób, które nie lubią spędzać długich godzin w kuchni. Ten przepis jest bardzo prosty, a nawet można powiedzieć że banalny. Ten prosty obiad z piekarnika z
ziemniakami i
wieprzowiną jest też w zasadzie niedrogi, smaczny i sycący, a także będzie doskonały na drugi dzień po odgrzaniu – czy to na patelni czy w piekarniku. Co ciekawe, danie zrobiłam zupełnie przypadkiem i nie przypuszczałam, że wyjdzie ono tak smaczne. To po raz kolejny udowadnia, że przepisy robione “na już” wychodzą najlepiej. Do mojego szybkiego obiadu użyłam
szynki, jednak oczywiście możecie wykorzystać do niego
łopatkę czy
karkówkę, co kto lubi.
Dajcie znać, jeżeli zdecydujecie się przygotować ten przepis – jestem bardzo ciekawa opinii.Zobacz też:Siekane kotlety drobiowe z
papryką i
kukurydząGulasz z
indyka z
marchewką i
cukiniąKurczak zapiekany w
ryżu z warzywamiPorcji: 4-5 Czas gotowania: 2 godzinySkładniki600 g
szynki wieprzowej3 ząbki
czosnkułyżeczka
rozmarynułyżeczka
tymiankułyżeczka
ostrej papryki2 łyżeczki
soli2 szczypty
pieprzu6 łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego3 duże
ziemniakipapryka czerwonaduża
cebula3 łyżeczki
ziół prowansalskichnatka pietruszki do ozdobyrękaw do pieczeniaPrzepis1
Mięso kroimy w kostkę na kawałki wielkości 1x1cm. Dodajemy do niego posiekane 3 ząbki
czosnku, łyżeczkę
rozmarynu, łyżeczkę
tymianku, łyżeczkę
ostrej papryki, łyżeczkę
soli i 2 szczypty
pieprzu. Zalewamy 3 łyżkami
oliwy, mieszamy. Aby
mięso nabrało smaku, warto odstawić je na minimum 2 godziny.2
Ziemniaki i
paprykę kroimy w kawałki o wielkości 3x3cm.
Cebulę kroimy w
pióra. Mieszamy, dodajemy 3 łyżki
oliwy, 3 łyżeczki
ziół prowansalskich i łyżeczkę
soli. Następnie łączymy z
mięsem i dokładnie mieszamy.3Wszystkie składniki przekładamy do rękawa do pieczenia lub naczynia żaroodpornego z przykryciem. Pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy posypane świeżą
natką pietruszki.



