Wykonanie

Z okazji imienin mojej Córeczki przygotowałam
czekoladowo-
śmietankowy tort z jej ulubionymi
owocami i pyszną frużeliną
owocową. Choć sezon na
maliny i
truskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi
owocami, które o tej
porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo
kakaowe, wraz z cudownym
śmietankowym kremem i
owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków.SKŁADNIKI NA CIASTO
CZEKOLADOWE:1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru150 g
mąki pszennej3 duże
jajka150 ml
mleka130 ml
oleju rzepakowego1 łyżka esencji waniliowej60 g
kakaopól łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KREM:250 ml
śmietany kremówki 36%250
serka mascarpone1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka z 1
laski waniliiSKŁADNIKI NA
OWOCOWĄ FRUŻELINĘ:250 g
owoców (użyłam
truskawek,
malin, czarnych
porzeczek oraz
borówek amerykańskich) -
owoce mogą być mrożone lub świeże1,5 łyżeczki
żelatyny0,5 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejDO DEKORACJI:świeże
owocelistki
mięty lub
melisyWYKONANIE:CIASTO
CZEKOLADOWE:Wszystkie składniki na ciasto
czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna.W misce roztrzep lekko
jajka, dodaj
mleko,
brązowy cukier,
olej oraz esencję z
wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników.Do drugiego naczynia przesiej
mąkę wraz z
kakao,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Całość wsyp do wymieszanych wcześniej mokrych składników i wymieszaj za pomocą rózgi.Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Piecz je w temperaturze 170 stopni C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika i ostudź.Z wystudzonego ciasta odetnij wystającą górną część i pokrusz. Resztę ciasta przekrój wzdłuż na pół.KREM:Wszystkie składniki na krem muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce.W naczyniu ubij
śmietanę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej po łyżce
mascarpone i ubij jeszcze krótko. Na koniec dodaj
cukier i
wanilię lub ziarenka z laski.OWOCOWA FRUŻELINA:W garnku wymieszaj
owoce z
cukrem i podgrzewaj na średniej mocy do rozpuszczenia się
cukru. Uważaj by
owoce nie wrzały.Dodaj
cytrynę i
wodę (troszeczkę) rozmieszaną z
mąką, wymieszaj i lekko jeszcze podgrzej.Zdejmij z palnika i wlej rozpuszczoną w odrobinie
wody żelatynę. Całość dobrze wymieszaj.Schłodź frużelinę, by zgęstniała. Powinna
mieć konsystencję żelu.SKŁADANIE
TORTU:Dolny blat
tortu połóż na ozdobnym talerzu lub paterze. Na niego nałóż połowę
śmietankowego kremu, a następnie frużelinę. Przykryj drugim blatem, rozsmaruj pozostały krem i frużelinę. Na samą górę wysyp wcześniej pokruszone
czekoladowe ciasto i ozdób wg uznania
owocami i listkami
mięty lub
melisy.Tort należy przechowywać w lodówce. Smacznego!
