ßßß
Składniki na ciasto czekoladowe:4 duże jajka200 ml mleka170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 g mąki pszennej80 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Frużelina truskawkowa:500 g truskawek, świeżych lub mrożonych4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wodyW garnuszku wymieszać truskawki z cukrem. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko lub zblendować, połączyć z resztą truskawkowego sosu.Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem truskawkowy:500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonegofrużelina truskawkowa, schłodzonaMascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.Krem truskawkowy podzielić na trzy części: dwie do przełożenia i jedną na boki i wierzch tortu. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem truskawkowym. Przykryć drugim blatem i następnie kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu oraz wierzch posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami („z górki”,) przyciskając je do tortu. Schłodzić. Udekorować truskawkami, a tuż przed podaniem można położyć dodatkowe ozdoby, np. z opłatka.Smacznego :-).