Wykonanie
Tym razem tort dla drugiej córci.
Madzia miała większe wymagania niż jej siostra, bo oprócz ozdób (konkretnych: kwiatków i motylków) zażyczyła sobie konkretny smak, mianowicie
czekoladowo-
truskawkowy.Moją uwagę przykuł przepis z „mojewypieki.com” na tort
malinowo-
czekoladowy, bowiem, choć masa na
serku mascarpone to jednak bez
śmietanki 30%. Lubię trzydziestę, nawet bardzo, ale jak jest wersja bardziej light to
czemu nie spróbować? Podmieniłam
maliny na
truskawki, troszeczkę zmodyfikowałam przepis i wyszedł całkiem fajny torcik. Polecam, sama na pewno
wrócę do niego jeszcze nie raz.
Składniki na ciasto
czekoladowe:4 duże
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennej80 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii – wymieszać do połączenia. Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Frużelina truskawkowa:500 g
truskawek, świeżych lub mrożonych4 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce
wodyW garnuszku wymieszać
truskawki z
cukrem. Postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się
cukru. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko lub zblendować, połączyć z resztą
truskawkowego sosu.Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z
owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem
truskawkowy:500 g
serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonegofrużelina truskawkowa, schłodzona
Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.Krem
truskawkowy podzielić na trzy części: dwie do przełożenia i jedną na boki i wierzch
tortu. Pierwszy blat ciasta posmarować kremem
truskawkowym. Przykryć drugim blatem i następnie kolejną porcją kremu. Przykryć ostatnim
czekoladowym blatem. Boki
tortu oraz wierzch posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami („z górki”,) przyciskając je do
tortu. Schłodzić. Udekorować
truskawkami, a tuż przed podaniem można położyć dodatkowe ozdoby, np. z opłatka.Smacznego :-).