ßßß
Obiecany wcześniej tort na moim ulubionym ostatnio cieście czekoladowym :-). Ciasto jest wilgotne, nie wymaga nasączania, dzięki sporej zawartości kakao - jest mocno czekoladowe. Z kremem frużelinowym, który najlepiej zastępuje kremy maślane. Przed wszystkim, jest trwały, mniej tłusty, bardziej owocowy i ładnie utrzymuje kształt (nadaje się też do dekoracji babeczek!). Ciekawa jestem, czy tort Wam posmakuje tak samo jak nam :-).Składniki na czekoladowe ciasto:4 duże jajka200 ml mleka170 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki miałkiego brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii200 g mąki pszennej80 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.Frużelina malinowa:500 g malin, świeżych lub mrożonych3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wodyW małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą malinowego sosu.Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem malinowy:500 g serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonegofrużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżejMascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.Polewa malinowa:120 g dżemu malinowego bezpestkowego1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wodyDżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim czekoladowym blatem. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do tortu i robiąc mały rant na wierzchu tortu (by polewa malinowa nie spływała). Schłodzić. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę malinową. Schłodzić. Udekorować dodatkowymi świeżymi malinami (200 g).Uwaga: w wersji dla dorosłych można nasączyć każdy blat malinowym likierem, po 4 łyżki na każdy blat.Smacznego :-).