Wykonanie
Obiecany wcześniej tort na moim ulubionym ostatnio cieście
czekoladowym :-). Ciasto jest wilgotne, nie wymaga nasączania, dzięki sporej zawartości
kakao - jest mocno
czekoladowe. Z kremem frużelinowym, który najlepiej zastępuje kremy maślane. Przed wszystkim, jest trwały, mniej tłusty, bardziej
owocowy i ładnie utrzymuje kształt (nadaje się też do dekoracji babeczek!). Ciekawa jestem, czy tort Wam posmakuje tak samo jak nam :-).Składniki na
czekoladowe ciasto:4 duże
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki miałkiego
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennej80 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić na 3 blaty.Frużelina malinowa:500 g
malin, świeżych lub mrożonych3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce
wodyW małym garnuszku wymieszać
maliny z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą
malinowego sosu.Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z
owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem malinowy:500 g
serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonegofrużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżej
Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.Polewa malinowa:120 g
dżemu malinowego bezpestkowego1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej
wodyDżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać
żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.Wykonanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu
malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim
czekoladowym blatem. Boki
tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do
tortu i robiąc mały rant na wierzchu
tortu (by polewa malinowa nie spływała). Schłodzić. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę
malinową. Schłodzić. Udekorować dodatkowymi świeżymi
malinami (200 g).Uwaga: w wersji dla dorosłych można nasączyć każdy blat
malinowym likierem, po 4 łyżki na każdy blat.Smacznego :-).