Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam zapożyczony przepis z innego bloga na pyszny tort
czekoladowo- malinowy. Ciasto jest wilgotne przez co nie trzeba go już nasączać.Składniki na ciasto
czekoladowe:4 duże
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1,5 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii200 g
mąki pszennej80 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. przy pomocy rózgi kuchennej, nie używając miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Ciasto urośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na 3 części.Frużelina malinowa:500 g
malin, świeżych lub mrożonych3 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej
wody3/4 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce
wodyW małym garnuszku wymieszać
maliny z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru. Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Połowę przetrzeć przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne), połączyć z resztą
malinowego sosu.Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owocowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z
owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Włożyć do lodówki na kilka godzin.Krem malinowy:500 g
serka mascarpone (2 opakowania), schłodzonegofrużelina malinowa (całość), schłodzona, przepis powyżej
Mascarpone i frużelinę umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką masę.Polewa malinowa:120 g
dżemu malinowego bezpestkowego1 łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej
wodyDżem umieścić w małym garnuszku i podgrzać, mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika. Do gorącego dodać
żelatynę i dobrze wymieszać do połączenia. Przestudzić i lekko schłodzić w lodówce, by polewa zgęstniała.Przygotowanie:Pierwszy blat ułożyć na paterze. Posmarować 1/3 kremu
malinowego. Przykryć drugim blatem, następnie połową pozostałego kremu. Przykryć ostatnim
czekoladowym blatem. Boki
tortu posmarować pozostałym kremem, oprószyć czekoladowymi okruszkami, przyciskając je do
tortu i robiąc mały rant na wierzchu
tortu (by polewa malinowa nie spływała). Schłodzić. Po pewnym czasie na górę wylać tężejącą polewę
malinową. Schłodzić. Udekorować dodatkowymi świeżymi
malinami (200 g).Mój krem nie jest tak intensywnie różowy jak u autorki a to pewnie przez to, że moje
maliny były mrożone.Boki mojego toru obłożyłam
tarta czekoladą na dużych oczkach.