Wykonanie
To moja druga słodka propozycja na tegoroczne Walentynki. Rok temu proponowałam Wam Kruche
Ciasteczka Czekoladowe i Ptysiowe Serduszka z
Czekoladą . W tym roku postawiłam na
torty (poprzedni Tort
Czekoladowo Waniliowy).Jest to trochę ryzykowne posunięcie z mojej strony - jeśli chodzi o stronę wizualną, bo nie mam talentu do robienia "ładnych rzeczy". Nigdy nie potrafiłam rysować ani malować, ba! nawet moje pismo jest okropne, a takie ciasto zwane
tortem, powinno się jakoś prezentować.Mam nadzieję, że przekonam Was tym, że tort jest naprawdę smaczny. Ja osobiście nie lubię ciast z dużą zawartością ciemnej
czekolady czy
kakao, ale w tym jest wszystko tak zbalansowane, że ciasto mi smakuje i to nawet bardzo. Można do niego użyć mrożone
maliny - w kremie nie robi to różnicy. Jednak jeśli macie dostęp do świeżych, to polecam ozdobić nimi wierzch
tortu, bo dodają naprawdę wiele smaku i orzeźwienia.
Czekolada i
maliny, to naprawdę idealna kompozycja.PS. Frużelinę i ciasto, najlepiej przygotować wieczorem, bo frużelina potrzebuje kilkugodzinnego chłodzenia, a ciasto też musi wystygnąć. Następnego dnia pozostaje już tylko zrobić krem, przełożyć nim ciasto i polać polewą. Ja tak nie zrobiłam, przez co miałam prawie cały dzień pod znakiem "robienie
tortu", które w dużej części było po prostu czekaniem, a ja tak nie lubię ;)Robiąc wspomnianą frużelinę, przecieramy przez sitko tylko połowę, żeby pozbyć się pestek. Jednak bez obawy - te które pozostaną w reszcie frużeliny, są
potem niewyczuwalne w cieście.
Składniki na Ciasto:wszystkie w temperaturze pokojowej6 dużych
jajek300 ml
mleka255 ml
oleju335 g
cukru trzcinowego muscovado1,5 łyżeczki ekstraktu z
wanilii300 g
mąki pszennej120 g
kakao3/4 łyżeczki
sody1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaFrużelina Malinowa:500 g
malin świeżych lub mrożonych165 g
cukru3 łyżeczki
żelatyny60 ml gorącej
wody1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej1 łyżka zimnej
wodyKrem:500 g
mascarpone; schłodzonegofrużelina malinowa; schłodzonaPolewa Malinowa:180 g
dżemu malinowego bezpestkowego1,5 łyżeczki
żelatyny3 łyżki gorącej
wodyPrzygotuj frużelinę.
Maliny włóż do rondelka razem z
cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż
maliny się rozpadną, a
cukier rozpuści.Dodaj
sok z cytryny,
mąkę wymieszaną w 1 łyżce
wody i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Połowę
malin przetrzyj przez sitko, a
potem wlej z powrotem do rondelka.
Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej
wody, dodaj kilka łyżek
malin. Następnie wlej do rondelka i dokładnie wymieszaj z resztą
malin. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin (frużelinę można przygotować dzień wcześniej).
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce lekko roztrzep
jajka, dodaj
mleko,
olej, ekstrakt z
wanilii i
cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj.
Wsyp wcześniej przesiane składniki i wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną.
{Użyłam formę w kształcie
serca - okrągła forma powinna
mieć średnicę około 26 cm}Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (ja zrobiłam to "na wylot", bo moja blaszka jest nieszczelna, a ciasto dosyć rzadkie). Przelej do niej ciasto i piecz w 170°C przez około 1 godz i 15 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź.Z ciasta zetnij wierzch (odłóż na później), tak żeby było równe,
potem przekrój je na 3 równe blaty.
Przygotuj krem. W misce zmiksuj
ser mascarpone i całą frużelinę
malinową.
Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta, posmaruj 1/3 kremu.
Potem drugi, posmaruj połową pozostałego kremu. Na koniec przykryj trzecim blatem.
Boki ciasta posmaruj resztą kremu, tak żeby lekko wychudził lekko ponad krawędź. Odłożone wcześniej ciasto pokrusz. Okruchy dociskaj dłonią do kremu. Na górnej krawędzi dociskaj tak, żeby powstało niewielkie wzniesienie, które powstrzyma polewę przed wycieknięciem.
Przygotuj polewę. W rondelku zagotuj
dżem.
Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej
wody i dodaj do
dżemu. Dokładnie wymieszaj. Przestudź i schłódź lekko w lodówce, by polewa trochę zgęstniała. Następnie polej nią ciasto. Tort schłódź w lodówce. Wierzch można udekorować świeżymi
malinami (dodają orzeźwiającego smaku).
SMACZNEGO!