Wykonanie

Torcik z
owocami lata -
truskawkami,
czereśniami,
wiśniami,
borówkami amerykańskimi. Przełożony
kremem śmietankowo -
waniliowym i frużeliną
owocową. Pyszne, wilgotne, idealne
kakaowe blaty, które w każdym torcie zastąpią Wam
biszkopt kakaowy -
torty z takim
ciastem na pewno będą częściej pojawiały się na MW. Tort jest mięsisty, nie przesłodzony, wilgotny, nie można się od niego oderwać! Polecam na wszystkie letnie miesiące :-).Składniki na
czekoladowe ciasto:3 duże
jajka150 ml
mleka130 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej60 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier, ekstrakt z
wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.Składniki na krem:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 36% lub 30%1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub pasty z
waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.
Mascarpone i kremówkę umieścić w jednym naczyniu, ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
wanilię.250 g
owoców lata (świeżych lub mrożonych):
truskawki,
porzeczki,
wiśnie,
borówki amerykańskie,
maliny itp.1,5 łyżeczki
żelatyny w proszku lub 1,5 listka
żelatynypół szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyW małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika.
Żelatynę zalać małą ilością
wody, tylko do jej pokrycia. Podgrzać w mikrofali lub na palniku, tylko do jej rozpuszczenia (uwaga: nie można pozwolić, by się zagotowała - straci swoje zdolności żelujące). Ciepłą wmieszać do gorącego sosu
owocowego, dokładnie wymieszać do połączenia. Schłodzić, by frużelina zgęstniała. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu lub
kisielu (nie może być jednak gęsta jak
galaretka).Ponadto:świeże
owoce do dekoracji wierzchu
tortuWykonanieJeden z blatów
tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać
czekoladowe okruchy, ozdobić
owocami.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).


