ßßß Cookit - przepis na Babka szampańska

Babka szampańska

nazwa

Wykonanie

Propozycja na lekką, szybką, przesmaczną, mocno kakaową babeczkę... z dodatkiem szampana :-). Przeglądając swoje starsze przepisy wpadłam na pomysł upieczenia w wersji dla dorosłych tych muffinek z colą . Ciasto muffinkowe w tym przypadku idealnie nadaje się na babkę. Skoro nie ma zwyczaju pieczenia babek na Nowy Rok, może upieczecie babkę szampańską na Wielkanoc? Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
75 g kakao (10 łyżek)
2 szklanki ciemnego brązowego cukru
4 duże jajka
250 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
300 ml szampana (lub innego wina musującego)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao - przesiać, odłożyć.
Do naczynia wbić jajka. Roztrzepać lekko rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać cukier, olej, szampan - wszystko dobrze wymieszać rózgą.
Do płynnych składników dodać przesiane suche składniki. Wymieszać rózgą (nie miksować), tylko do połączenia się składników.
Formę o pojemności 2,5 litra wysmarować masłem, oprószyć mąką. Nadmiar mąki strzepać. Przelać ciasto (jest ono dość płynne).
Piec w temperaturze 160ºC przez około 45 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka, pod 30 minutach zwiększając temperaturę do 170ºC. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przez kilka minut przestudzić w formie, następnie ostrożnie przenieść z formy na kratkę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podawać z frużeliną z owoców lata.
Uwaga: babka w formie zawsze wyrasta 'z górką'. Proporcje w przepisie zostały tak dobrane, że ciasto wyrasta po brzegi formy (by odwzorować rant formy) oraz rośnie ponad nią. Po upieczeniu górkę należy po prostu ściąć nożem.
Frużelina z owoców lata:
250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych), mieszanki - głównie truskawek, malin, jagód, porzeczki
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
pół szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i pogrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, mąkę z wodą, zagotować, wymieszać i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu.
Smacznego :-).
Babkę piekłam w formie 'Bawaria' z Nordic Ware. To jedna z moich ulubionych firm 'babkowych' i wypiekowych. Przekonałam się do całej serii po zakupie swojej pierwszej formy, w zeszłym roku. Potem była druga i trzecia, i.. wciąż nie mogę powiedzieć dość ;-). Firmę cenię za wysoką jakość i piękne wzornictwo.
Forma jest ciężka, wykonana z wysokiej jakości aluminium, bardzo solidna i dopracowana w najmniejszym szczególe.
Formę przed pieczeniem (każdą z Nordic Ware) dokładnie smaruję masłem w temperaturze pokojowej, starając się dotrzeć we wszystkie zakamarki. Wzór odwzorowany na babce będzie jej największą ozdobą, więc trzeba to zrobić dobrze! Następnie delikatnie oprószam mąką (przez sitko) i strzepuję jej nadmiar. Wypieki bardzo zgrabnie 'wyskakują' z formy, bez przywierania. Czyszczenie to praktycznie tylko opłukanie blaszki pod bieżącą wodą :).
'Bawaria' jest niezwykłą formą i nawet najprostszą babkę zamieni w królową wielkanocnego stołu :-). Bez dodatkowych polew lub lukru. I.. czy nie o to chodzi?..
Tą i inne formy Nordic Ware można znaleźć w AleDobre.pl .
------------------------------------------------
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babka-szampanska