Wykonanie

Wilgotne, intensywnie
czekoladowe, "mięsiste" ciasto
czekoladowe, przełożone niezawodnym i nadającym lekkości kremem z
bitej śmietany i
mascarpone oraz frużeliną
owocową - w tym wydaniu z
truskawkami. Łatwy tort, który prezentuje się okazale, przy czym nie trzeba posiadać artystycznych zdolności cukierniczych, by go udekorować (i chwała za to, bo ja takich nie posiadam).Zdjęcia przekroju nie ma, bo był to tort urodzinowy - prezent, który zjedzono do ostatniego okruszka.Jeśli lubisz lekkie ciasta z dużą ilością kremu, to zwiększyłabym jego ilość o połowę. Ciasto warto upiec dzień przed przygotowywaniem
tortu, by zdążył ostygnąć i stężeć. Tort przekładałam kilka godzin (ok. 4) przed spożyciem. Drugiego dnia bowiem ze względu na dodatek masy śmietanowej bez
żelatyny, może już nie wyglądać tak okazale. Przepis z bloga mojewypieki .Składniki na ciasto
czekoladowe:3 duże
jajka150 ml
mleka130 ml
oleju słonecznikowego lub rzepakowego1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru16 g
cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii150 g
mąki pszennej60 g gorzkiego
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wykonanie:W naczyniu roztrzepać lekko
jajka, dodać
mleko,
olej,
cukier,
cukier waniliowy lub ekstrakt z
wanilii - wymieszać do połączenia.Do drugiego naczynia przesiać
mąkę,
kakao,
sodę oczyszczoną,
proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (wszystko mieszałam przy pomocy rózgi kuchennej, nie używałam w ogóle miksera).Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170º C przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po półgodzinie wyjęłam z tortownicy i włożyłam ciasto na kratkę z piekarnika (odwróconą do góry dnem) - by odparowało.Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę' i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Składniki na krem:250 g
serka mascarpone250 ml
śmietany kremówki 36%1,5 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wykonanie:
Mascarpone i kremówkę umieścić w jednym naczyniu, ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać
cukier i
wanilię.Składniki:250 g
owoców lata (świeżych lub mrożonych):
truskawki,
porzeczki,
wiśnie,
borówki amerykańskie,
maliny itp.1,5 łyżeczki
żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej
wodypół szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce
wodyWykonanie:W małym garnuszku wymieszać
owoce z
cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się
cukru, nie doprowadzając do wrzenia (
owoce puszczą sporo soku). Dodać
cytrynę,
wodę z
mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną
żelatynę powoli wmieszać do
owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z
owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos
owocowy zgęstniał. Frużelina powinna
mieć konsystencję żelu-
kisielu (nie może być jednak gęsta jak
galaretka).Ponadto:świeże
owoce do dekoracji wierzchu
tortuWykonanie
tortu:Jeden z blatów
tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać
czekoladowe okruchy, ozdobić
owocami.Przechowywać w lodówce.

