Wykonanie
Propozycja na noworoczny tort… wilgotne, pyszne ciasto
czekoladowe, na które przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki i od tej
pory bardzo często je piekę. Krążki mięsistego,
kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z
bitej śmietany i
białej czekolady stanowią idealną kompozycję
smakową. Polecam!
Składniki na ciasto:200 g
mąki pszennej4
jajka200 ml
mleka170 ml
oleju rzepakowego1,5 szklanki
cukru40 g
kakaopół łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na krem:1 litr
śmietany kremówki (36 %)300 g
białej czekoladyWykonanie:W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy
jajka z
cukrem,
mlekiem i
olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj.
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok.35 min, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, rozkruszając je, (kruszonkę wykorzystamy później do stworzenie jednej warstwy
tortu), pozostałą część przecinamy wzdłuż na 2 krążki.
Śmietanę przelewamy do garnka, zagotowujemy, a następnie zestawiamy z palnika i wrzucamy połamaną
czekoladę mieszając do czasu, aż
czekolada się rozpuści. Masę wystudzamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Słodzoną mieszaninę ubijamy na sztywno (uwaga! nie należy zbyt długo miksować, ponieważ masa może się zwarzyć).Uwaga! Krem można usztywnić
żelatyną.
Żelatynę (na podaną ilość
śmietany ok. 2 łyżeczki) rozpuszczamy w odrobinie gorącej
wody i odstawiamy, by lekko przestygła. Następnie dodajemy do niej dwie łyżki kremu, mieszamy i miksujemy z kremem.Krążek ciasta
czekoladowego smarujemy kremem, posypujemy rozkruszonym
ciastem i znów rozkładamy masę, i kolejny krążek ciasta. Wierzch smarujemy masą i zdobimy
orzechami.Smacznego!