Wykonanie
W Polsce nigdy nie obchodziliśmy Halloween. Nie było powodu; zresztą, nie było jeszcze tak bardzo popularne. Od kiedy mieszkamy w UK, mimowolnie zostaliśmy wciągnięci w tą tradycję - w szkołach, na ulicach, w sklepach... Nie jestem jednak wielką fanką, z amerykańskich świąt zdecydowanie wolę Walentynki ;-). U nas w domu jest jednak dodatkowy powód do radości w dniu 1 listopada, dzień po nocy Halloween. W tym dniu urodziła się Wiktoria :-). W kolejnym wpisie zapowiadam więc nowy przepis na tort :-).A to ciasto dla tych, co jednak obchodzą :-).
Bezowe duchy,
biszkoptowe pomniki,
czekoladowe ciasto, okruszkowa ziemia... Naprawdę świetnie się prezentuje! Polecam, jeszcze zdążycie przed imprezą :-).Ciasto najlepiej przygotować wieczór wcześniej. Wcześniej można upiec
czekoladowe ciasto, zrobić
polewę czekoladową, w której zanurzyć
biszkopty na przyszłe pomniki (będziecie potrzebować zaledwie kilka podłużnych
biszkoptów lub innych
ciastek). Polewa potrzebuje sporo czasu, by zastygła na ciastkach. Wcześniej również upiec
bezowe duszki, np. z przepisu na
bezy . Na kilka duszków wystarczy 1
białko. Po upieczeniu i wystudzeniu, z tej samej
polewy czekoladowej zrobić im oczy i buzie. Pozostałą polewę wylać na ciasto i wysypać 'ziemię' (możecie potrzebować dodatkowo kilka
kakaowych ciastek). Następnego dnia rano wystarczy zrobić napisy na pomnikach (zrobiłam z lukru, można też
białą czekoladą) i powtykać je w ciasto, udekorować.Składniki na ciasto:85 g
kakao200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej375 g
cukru muscovado*4
jajka200 ml
mleka175 ml
oleju1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
Kakao,
mąkę,
sodę, proszek - wymieszać i przesiać. Wymieszać z
cukrem, by rozbić grudki.W misie miksera umieścić
mleko, roztrzepane
jajka,
olej, ekstrakt z
wanilii. Dodać suche składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. W cieście nie powinno być grudek.Formę o wymiarach dolnych 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto.Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie, wyjąć.Ciasto może wyrosnąć z lekką górką. Górkę odkroić/wyrównać nożem i pokruszyć razem z kakaowymi
ciastkami (lub Oreo), będzie to ziemia.Składniki na
polewę czekoladową:200 ml
śmietany kremówki 36%200 g gorzkiej lub
mlecznej czekolady**
Śmietanę przelać do garnuszka z grubym dnem, podgrzewać na małej mocy palnika. Dodać połamaną
czekoladę i dalej podgrzewać, co pewien czas mieszając, by
czekolada się roztopiła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, by polewa zgęstniała. W polewie maczać
biszkopty (lub inne
ciastka na 'pomniki'), odkładać na folię do zastygnięcia (najlepiej zrobić to wieczór wcześniej). Z polewy również zrobić oczy duszkom. Resztę polewy wylać na ciasto, posypać ziemią.Ciasto udekorować.* Użyłam mniej
cukru, około 300 g; z
cukrem muscovado ciasto będzie dość ekstremalnie
czekoladowe (dla dorosłych), dodałam więc jasnego
brązowego cukru, by smakowało również dzieciom.** Wg mnie polewy było zbyt dużo, mi zostało; przygotowałabym ją z 150 ml
śmietany kremówki i 150 g
czekolady.Smacznego :-).
Przepis pochodzi ze strony GoodFood .