Wykonanie
Ciasto
czekoladowe,
bita śmietana, Kinder Bueno i
mleczna polewa... czy trzeba chcieć czegoś więcej ? ...
Składniki - ciasto (mała tortownica):- 1 szklanka
mąki pszennej bądź tortowej- 2 łyżki
kakao ciemnego- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- 2
jajka- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
olejuSkładniki krem:- 400 ml
śmietany kremówki- 4 opakowania Kinder BuenoSkładniki -
polewa czekoladowa:- 1 tabliczka
mlecznej czekolady- 100 ml
śmietany kremówki-
cukier puder (do smaku)Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek,
sodę i
kakao. Łączymy suche składniki. W drugiej misce ucieramy
jajka z
cukrem i
olejem. Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej
masłem tortownicy bądź do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 35 - 40 minut. Po upieczeniu należy przekroić ciasto na pół i pozostawić do ostygnięcia.W międzyczasie przygotowujemy krem. Ubijamy
śmietanę z odrobiną
cukru pudru do smaku. Dodajemy pokruszone Kinder Bueno. Dokładnie łączymy. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i dodajemy do niej
śmietanę. Mieszamy.Ostudzone ciasto przekładamy kremem, a wierzch polewamy
czekoladą. Odstawiamy do lodówki na parę godzin.
PS. Ja niestety od razu musiałam kawałeczek zjeść, przez co ciasto troszkę się porozwalało :) ale smaku to nie popsuło :)Smacznego !
Inspiracja kulinarna zaczerpnięta stąd...