ßßß
Składniki:(ciasto czekoladowe)- 1/2 szklanki mleka,- 50g grzkiej czeklady,- 1 szklanka mąki pszennej,- 1/2 szklanki kakao,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki sody,- 1 jajko,- 3/4 szklanki cukru,- 1/4 szklanki oleju rzepakowego (ok.70ml),- 1/2 szklanki kwaśnej śmietan.- 600g truskawek ,- 500ml smietany kremówki,- 2 łyżki cukru pudru,
Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do ostudzenia. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Odstawić. Jajko utrzeć na jasny puszysty krem dodać 3/4 szklanki cukru i dalej ucierać. Wlać 1/2 szklanki śmietany i olej rzepakowy - zmikswać. Wlać przestudzoną i rozpuszczoną czekoladę w mleku, ponownie zmiksować. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie lub krótko zmiksować. Ciastro wylać na wylożoną papierem tortownicę (sam dno).Piec w temp. 160 st. C przez 30-35 min. (d tzw. suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2 łyżki cukru pudru. Wyłożyć na przestudzne ciasto czekladowe.Truskawki umyć i obrac z szypułek, poukładać na ubita śmietanę, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.Smacznego, Kasia ; )