Wykonanie
Ciasto
czekladowe z dużą ilością ubitej
smietany i
owocami -
truskawkami, można je zastąpić dowolnymi
owocami.
Składniki:(ciasto
czekoladowe)- 1/2 szklanki
mleka,- 50g grzkiej
czeklady,- 1 szklanka
mąki pszennej,- 1/2 szklanki
kakao,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1/2 łyżeczki
sody,- 1
jajko,- 3/4 szklanki
cukru,- 1/4 szklanki
oleju rzepakowego (ok.70ml),- 1/2 szklanki kwaśnej
śmietan.- 600g
truskawek ,- 500ml
smietany kremówki,- 2 łyżki
cukru pudru,
Mleko podgrzać, do gorącego dodać połamaną
czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia
czekolady, odstawić do ostudzenia.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać. Odstawić.
Jajko utrzeć na jasny puszysty krem dodać 3/4 szklanki
cukru i dalej ucierać. Wlać 1/2 szklanki
śmietany i
olej rzepakowy - zmikswać. Wlać przestudzoną i rozpuszczoną
czekoladę w
mleku, ponownie zmiksować. Dodać przesiane składniki, wymieszać delikatnie lub krótko zmiksować.
Ciastro wylać na wylożoną papierem tortownicę (sam dno).Piec w temp. 160 st. C przez 30-35 min. (d tzw. suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodac 2 łyżki
cukru pudru. Wyłożyć na przestudzne ciasto
czekladowe.
Truskawki umyć i obrac z szypułek, poukładać na ubita
śmietanę, schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.Smacznego,
Kasia ; )