ßßß



Składniki na ciasto:200 g mąki pszennej4 jajka200 ml mleka170 ml oleju rzepakowego1,5 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii40 g kakaopół łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na krem:1 litr śmietany kremówki ( 36 %)¾ szkl. cukru pudruWykonanie:W misce, za pomocą rózgi kuchennej roztrzepujemy jajka z cukrem, mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto, ma dość płynną konsystencję, przelewamy do tortownicy (spód wykładamy papierem do pieczenia) pieczemy w temperaturze 170 st. C przez ok 50 min, do suchego patyczka.Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie zcinamy wybrzuszenie, które później wykorzystamy do obsypania boków tortu, pozostałą część przecinamy wzdłuż na 3 krążki.Do wysokiego naczynie wlewamy śmietanę, ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Ciasto czekoladowe przekładamy kremem, wierzch i boki także nim smarujemy. Boki obsypujemy pokruszonym ciastem, a górę dekorujemy malinami.Smacznego!