Wykonanie
Jedne z najpyszniejszych
czekoladowych babeczek jakie
jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną
czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na
pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko1 szklanka
mleka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 tabliczka
czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)1/3 szklanki
olejuDO DEKORACJI:300 ml
śmietany kremówki 36%1 usztywniacz do kremówki3 łyżki
cukru pudrupomarańczowy barwnik spożywczyWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj.Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.Piecz babeczki około 20 minut .Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.KREM:
Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i
cukrem pudrem.Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę
pomarańczowego barwnika i zmiksuj go z ubitą kremówką.Udekoruj według uznania. Smacznego!