ßßß Cookit - przepis na HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE

HALLOWEENOWE BABECZKI CZEKOLADOWE

nazwa

Wykonanie

Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!
SKŁADNIKI na 12 babeczek:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)
1/3 szklanki oleju
DO DEKORACJI:
300 ml śmietany kremówki 36%
1 usztywniacz do kremówki
3 łyżki cukru pudru
pomarańczowy barwnik spożywczy
WYKONANIE:
BABECZKI:
Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C.
W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.
W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.
Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj.
Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.
Piecz babeczki około 20 minut .
Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
KREM:
Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i cukrem pudrem.
Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę pomarańczowego barwnika i zmiksuj go z ubitą kremówką.
Udekoruj według uznania. Smacznego!
Źródło:http://swiatilony.blogspot.com/2013/10/halloweenowe-babeczki-czekoladowe.html