ßßß
            
        
Jedne z najpyszniejszych czekoladowych babeczek jakie jadłam. Pochodzą z niezawodnego przepisu Nigelli Lawson. Niezwykle szybkie w przygotowaniu, wilgotne i mięciutkie. W środku nadziane pyszną czekoladą. Udekorowałam je lekko zabarwioną na pomarańczowo kremówką i cukrowymi ozdobami halloweenowymi (dzięki Ewcia:). W sam raz na dziecięce halloweenowe przyjęcie:) Polecam!SKŁADNIKI na 12 babeczek:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao0,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 szklanka mleka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 tabliczka czekolady (ja dałam 100 g gorzkiej)1/3 szklanki olejuDO DEKORACJI:300 ml śmietany kremówki 36%1 usztywniacz do kremówki3 łyżki cukru pudrupomarańczowy barwnik spożywczyWYKONANIE:BABECZKI:Piekarnik nagrzej do temperatury 205 stopni C.W jednej misce wymieszaj wszystkie suche składniki.W drugiej misce wymieszaj mokre składniki.Następnie połącz zawartość obu misek za pomocą drewnianej łyżki. Dokładnie wymieszaj.Formę do muffinek wyłóż papilotkami.Ciasto nakładaj do 3/4 wysokości papilotek.Piecz babeczki około 20 minut .Upieczone wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.KREM:Śmietana kremówka musi być dobrze schłodzona w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z usztywniaczem i cukrem pudrem.Na czubku łyżeczki odmierz odrobinę pomarańczowego barwnika i zmiksuj go z ubitą kremówką.Udekoruj według uznania. Smacznego!
