Wykonanie
Nic innego jak
kakaowe babeczki z drobinkami
czekolady. Dobre, wilgotne, najfajniejsze są te kawałki
czekoladki w środku ... a pomieszałam trzy: deserową,
mleczną i białą. Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli, a znaleźć możecie go także tutaj.A może obejrzycie jak piecze je sama Nigella ?Składniki na 12 muffinek:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
kakao dobrej jakości175 g
cukru pudru150 g drobinek
czekoladowych (chocolate
chips), można również posiekać
czekoladę250 ml
mleka90 ml
oleju1 duże
jajko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiW jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki, w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, byle się składniki połączyły.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, na górę każdej muffinki dodatkowo rzucić kilka drobinek
czekolady.Piec około 20 minut w temperaturze 200°C.Smacznego :)
Los tej muffinki jest definitywnie przesądzony ... (wybaczcie ostrość zdjęcia,
Pola jest w ciągłym ruchu, mój aparat za nią nie nadąża :)