Składniki suche:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 tabliczka czekolady deserowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej10 łyżeczek kropelek czekoladowych2 łyżki kakaoSkładniki mokre:1 jajko1 szklanka mleka1/3 szklanki olejuPrzepis:Czekoladę trzemy na dużych oczkach. Dodajemy do mąki, proszku do pieczenia, sody, kakao i 8 łyżeczkami kropelek czekoladowych - wszystko dokładnie mieszamy.Jajko wraz z mlekiem i olejem mieszamy. Łączymy składniki mokre i suche. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami i nakładamy do nich po dwie łyżki ciasta.Wierzch muffinów posypujemy kilkoma kropelkami czekoladowymi (ok. 2 łyżeczki). Pieczemy w 200C przez 20 minut. Studzimy na kratce.