ßßß
Składniki:Ciasto miodowe:1 jajo1 szklanka mąki3 łyżki miodu płynnego3 łyżki cukru pudru¼ kostki margaryny½ łyżeczki sody oczyszczonejZ podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy, upiec.Biszkopt:6 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, potem delikatnie wmieszać proszek i mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180 ° C.Masa jabłkowa:1 kg winnych jabłek1 galaretka cytrynowa1 łyżka masłaObrane jabłka zetrzeć na tarce, dusić z masłem, potem wsypać galaretkę, dobrze wymieszać i chwilę prażyć.Masa serowa:0,5 kg serka homogenizowanego (waniliowego lub śmietankowego)2 czerwone galaretkiGalaretki rozpuścić w ½ szklanki wody. Tężejącą wymieszać z serkiem.Masa makowa:1 puszka maku z bakaliami ok. 90 dag1 galaretka cytrynowaRozpuszczoną galaretkę w ¼ szklanki wody wymieszać z masą makową.Dodatkowo:1 puszka brzoskwiń2 galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniuPrzełożenie ciasta od dołu:ciasto miodowemasa jabłkowamasa makowabiszkoptmasa serowabrzoskwinie pokrojone w plasterkigalaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa