Wykonanie
Kolejne ciasto jakie gościło na moim świątecznym
stole to Kokietka. Zdecydowałam się na to właśnie ciasto, (ponieważ jak już wcześniej wspominałam), otrzymałam masę
makową od firmy Helio . Jest to bardzo pyszne i ładnie się prezentuje. Polecam!
Składniki:Ciasto
miodowe:1
jajo1 szklanka
mąki3 łyżki
miodu płynnego3 łyżki
cukru pudru¼ kostki
margaryny½ łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć do formy, upiec.
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać
cukier i
żółtka,
potem delikatnie wmieszać proszek i
mąkę. Piec ok. 30-40 minut w 160-180 ° C.Masa
jabłkowa:1 kg
winnych jabłek1
galaretka cytrynowa1 łyżka
masłaWykonanie:Obrane
jabłka zetrzeć na tarce, dusić z
masłem,
potem wsypać
galaretkę, dobrze wymieszać i chwilę prażyć. (Ja użyłam
jabłek ze słoika).Masa serowa:0,5 kg
serka homogenizowanego (
waniliowego lub
śmietankowego)2
czerwone galaretkiWykonanie:
Galaretki rozpuścić w ½ szklanki
wody. Tężejącą wymieszać z
serkiem.Masa makowa:1 puszka masy makowej z
bakaliami ok. 90 dag ( u mnie firmy Helio)1
galaretka cytrynowaWykonanie :Rozpuszczoną
galaretkę w ¼ szklanki
wody wymieszać z masą
makową.Dodatkowo:1 puszka
brzoskwiń2
galaretki pomarańczowe lub
brzoskwiniowe przygotowane wg przepisu na opakowaniuPrzełożenie ciasta od dołu:ciasto
miodowemasa
jabłkowamasa makowa
biszkoptmasa serowa
brzoskwinie pokrojone w plasterki
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa