ßßß
Składniki (blaszka 36x24cm):Ciasto:25 dag masła / margaryny4 jajka3 łyżki miodu płynnego1/4 szklanki esencji z czarnej herbaty30 dag mąki10 dag cukru kryształu1 łyżeczka sodyprzyprawa do piernikaMasa jabłkowa:1,5 kg jabłek
1 łżka masła1 żółta galaretkacukier do smaku - opcjonalnieMasa budyniowa:500 ml mleka4-5 łyżek cukru (wedle smaku)20 dag masła2 budynie waniliowe lub śmietankoweDodatkowo:okrągłe biszkopty2 czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniuSposób wykonania:1. Zrobić ciasto miodowe: miękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, mąkę przesianą z sodą i przyprawą do piernika oraz miód wymieszany z herbatą. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty.2. Obrane jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło roztopić i dodać do niego jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą żółtą galaretkę i ewentualnie dodać cukru do smaku. Dokładnie wymieszać.3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić budyń z mleka, cukru i budyniu. Kiedy budyń będzie zimny, utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń.4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa jabłkowa - warstwa okrągłych biszkoptów - tężąca czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!