Wykonanie
Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze zbiorów siostry Anastazji. Polecam serdecznie! Ciasto jest przepyszne :)
Składniki (blaszka 36x24cm):Ciasto:25 dag
masła /
margaryny4
jajka3 łyżki
miodu płynnego1/4 szklanki esencji z czarnej
herbaty30 dag
mąki10 dag
cukru kryształu1 łyżeczka
sodyprzyprawa do piernikaMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1 łżka
masła1
żółta galaretkacukier do smaku - opcjonalnieMasa budyniowa:500 ml
mleka4-5 łyżek
cukru (wedle smaku)20 dag
masła2 budynie
waniliowe lub
śmietankoweDodatkowo:okrągłe
biszkopty2
czerwone galaretki przygotowane wg przepisu na opakowaniuSposób wykonania:1. Zrobić ciasto
miodowe:
miękką margarynę utrzeć z
cukrem, stopniowo dodawać
żółtka,
mąkę przesianą z
sodą i
przyprawą do piernika oraz
miód wymieszany z
herbatą. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z
ciastem. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C do suchego patyczka. Po wystudzeniu, ciasto przekroić na 2 blaty.2. Obrane
jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej.
Masło roztopić i dodać do niego
jabłka i prażyć. Zdjąć z ognia, dodać suchą
żółtą galaretkę i ewentualnie dodać
cukru do smaku. Dokładnie wymieszać.3. Zrobić masę budyniową, najpierw zrobić
budyń z
mleka,
cukru i budyniu. Kiedy
budyń będzie zimny, utrzeć
masło i stopniowo dodawać
budyń.4. Złożyć ciasto (od dołu): ciasto
miodowe - 1/2 masy budyniowej - tężąca masa
jabłkowa - warstwa okrągłych
biszkoptów - tężąca
czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by
galaretka całkowicie stężała), na
czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto
miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę
kakaową, ja tylko oprószyłam
cukrem pudrem.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego!!!