Wykonanie
W tym roku postanowiłam upiec inne niż do tej
pory pierniczki. Zdecydowałam się zaryzykować i piec te pyszne
ciasteczka z przepisów znalezionych w
sieci. Przepis na pulchniaste pierniczki znalazłam u Izy . Są REWELACYJNE! Totalnie zdetronizowały wszytkie, które piekłam do tej
pory. Polecam z całego
serca.SKŁADNIKI5 szklanek
mąki1,5 szklanki
cukru1 szklanka
mleka2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/5 kostki
margaryny3 łyżki
miodujajkoprzyprawa do piernika KOTANYI*WYKONANIE
Mąkę,
sodę i
przyprawę mieszamy razem w jednej misce.
Mleko,
miód,
cukier,
margarynę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników, studzimy zawartość rondla.Przelewamy to co płynne do
mąki, dodajemy roztrzepane
jajko i wyrabiamy ciasto, które
potem schładzamy w lodówce 30 min.Po tym czasie, ciasto wałkujemy ( na grubość ok 1 cm), wykrawamy
ciastka i pieczemy je w 180 stopniach przez ok.10 minut.
* Polecam tę
przyprawę z całego
serca. Jest najlepsza na rynku. Nie, nie jest to opłacona reklama, po prostu zrobiłam dwie porcje tych pierników, jedną z użyciem
przyprawy KOTANYI, a drugą z
przyprawą Dr. Oetkera. Uwieżcie mi, że różnica w smaku jest przeogromna. Pierwsza porcja jest aromatyczna, smaczna, prawdziwie piernikowa. Tego niestety nie
mogę powiedzieć o drugiej porcji. Podsumowując, o końcowym efekcie decydują jak zwykle detale.