ßßß Cookit - przepis na Miękkie, pulchne, najlepsze pierniczki

Miękkie, pulchne, najlepsze pierniczki

nazwa

Wykonanie

W tym roku postanowiłam upiec inne niż do tej pory pierniczki. Zdecydowałam się zaryzykować i piec te pyszne ciasteczka z przepisów znalezionych w sieci. Przepis na pulchniaste pierniczki znalazłam u Izy . Są REWELACYJNE! Totalnie zdetronizowały wszytkie, które piekłam do tej pory. Polecam z całego serca.
SKŁADNIKI
5 szklanek mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/5 kostki margaryny
3 łyżki miodu
jajko
przyprawa do piernika KOTANYI*
WYKONANIE
Mąkę, sodę i przyprawę mieszamy razem w jednej misce.
Mleko, miód, cukier, margarynę wrzucamy do rondelka, podgrzewamy i rozpuszczamy, cały czas mieszając. Po połączeniu się składników, studzimy zawartość rondla.
Przelewamy to co płynne do mąki, dodajemy roztrzepane jajko i wyrabiamy ciasto, które potem schładzamy w lodówce 30 min.
Po tym czasie, ciasto wałkujemy ( na grubość ok 1 cm), wykrawamy ciastka i pieczemy je w 180 stopniach przez ok.10 minut.
* Polecam tę przyprawę z całego serca. Jest najlepsza na rynku. Nie, nie jest to opłacona reklama, po prostu zrobiłam dwie porcje tych pierników, jedną z użyciem przyprawy KOTANYI, a drugą z przyprawą Dr. Oetkera. Uwieżcie mi, że różnica w smaku jest przeogromna. Pierwsza porcja jest aromatyczna, smaczna, prawdziwie piernikowa. Tego niestety nie mogę powiedzieć o drugiej porcji. Podsumowując, o końcowym efekcie decydują jak zwykle detale.
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/12/miekkie-pulchne-najlepsze-pierniczki.html