Wykonanie
Pierniczki po upieczeniu są twarde. Należy je przygotować co najmniej 2 tygodnie przed świętami żeby zdążyły zmięknąć. Po upieczeniu wkładamy je do pojemnika. Dekorowanie moich pierniczków zostawiam na okres przedświąteczny.Składniki:6 szklanek
mąki20 łyżek
cukru250 g
margaryny2
jajkaszklanka
miodu2 łyżeczki
sody oczyszczonejprzyprawa do piernikaSposób przygotowania:1.
Miód podgrzać.2.
Mąkę przesiać, wlać ciepły
miód. Wymieszać.3. Dodać pozostałe składniki:
cukier,
margarynę,
jajka,
przyprawę do piernika,
sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.4. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 0 , 5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Resztki ciasta połączyć w kulkę i ponownie wyciąć pierniczki.5. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C 8 minut.6. Pierniczki dekorować przed podaniem, kiedy będą już miękkie.Do dekoracji można użyć lukru,
czekolady roztopionej w kąpieli
wodnej, posypek.
SMACZNEGO!