ßßß
Pierniczki po upieczeniu są twarde. Należy je przygotować co najmniej 2 tygodnie przed świętami żeby zdążyły zmięknąć. Po upieczeniu wkładamy je do pojemnika. Dekorowanie moich pierniczków zostawiam na okres przedświąteczny.Składniki:6 szklanek mąki20 łyżek cukru250 g margaryny2 jajkaszklanka miodu2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernikaSposób przygotowania:1. Miód podgrzać.2. Mąkę przesiać, wlać ciepły miód. Wymieszać.3. Dodać pozostałe składniki: cukier, margarynę, jajka, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.4. Na stolnicy rozwałkować ciasto o grubości 0 , 5 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Resztki ciasta połączyć w kulkę i ponownie wyciąć pierniczki.5. Pierniczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st. C 8 minut.6. Pierniczki dekorować przed podaniem, kiedy będą już miękkie.Do dekoracji można użyć lukru, czekolady roztopionej w kąpieli wodnej, posypek.



SMACZNEGO!